Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bennszülöttek az interneten
A biztonságos internet világnapja alkalmából tartott szülőknek szóló rendezvényt a Soproni Rendőrkapitányság FOTÓ: NÉMETH PÉTER

Bennszülöttek az interneten

| Huszár Judit | Panoráma

Egy átlagos (6–18 éves) gyerek legalább napi egy órát internetezik – ez is kiderül egy friss felmérésből. A szakemberek szerint biztonságos internet nem létezik, ahhoz, hogy a gyermekeink ne kerüljenek veszélybe a világhálón, tudatos felhasználókká kell nevelni őket.

A biztonságos internet világnapja alkalmából tartott szülőknek szóló rendezvényt a Soproni Rendőrkapitányság. Elsősorban az volt a céljuk, hogy megismertessék a felnőttekkel a gyerekek internetezési szokásait, és hasznos, gyakorlati tanácsokat adjanak.

 – Biztonságos internet nem létezik, aki ezzel ámítja magát, az egy másik bolygón él – mondja Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ez épp olyan, mint a közlekedés. A szülők már kiskoruktól fogva csepegtetik a gyerekeknek a közlekedési szabályokat, hogy addigra, amire önállóan közlekedhetnek, már biztosan megtanulják ezeket. Most az az érdekes helyzet állt elő, hogy a digitális térben a gyerekek a bennszülöttek, a szülők pedig a bevándorlók. A legtöbb szülő csak „fut” a gyereke után, nem tudja utolérni, fogalma sincs, hogy mit csinál a fia vagy a lánya a világhálón. Így nem is képes megfelelően segíteni, nem tudja felhívni a figyelmét a veszélyekre.

A rendezvényen a szakember rávilágított arra is, hogy attól, hogy egy gyerek ügyesen játszik az interneten, még a felelősségtudata megmarad a gyermeki szinten. Fontos, hogy a szülők sokat beszélgessenek a csemetéikkel, az internettiltás, elzárás nem megoldás.

– Legyünk nyitottak, játsszunk együtt a gyerekekkel, nézzük meg mi is azokat a videókat, amelyek tetszenek nekik! – folytatja Babelláné Lukács Katalin. – A gyerek ne féljen elmondani a szülőnek, ha bajba került, ismerje fel, hogyha probléma van. Természetesen létezik jogi védelem az internetes zaklatások ellen, de az már a jéghegy csúcsa, sokkal jobb lenne megelőzni az ilyen szituációkat. 

És hogy mennyire „húsbavágó”téma a fiatalok körében az internet, arra választ ad az egyik, programozásoktatással foglalkozó cég közelmúltban elvégzett kutatása. 3500 diákot kérdeztek meg (6–18 éves kor között), a válaszokból kiderült, hogy a gyerekek 99 százaléka átlagosan napi 1–2 órát internetezik, de a fiúk közel 15 százaléka napi 4 óránál is többet tölt az online térben. Nagyrészt videojátékokkal játszanak (75 százalék), érdekes, vicces videókat néznek (74 százalék). A gyerekek több mint fele a házi feladatok és beadandó dolgozatok elkészítéséhez is használja a netet. A fiatalok 39 százaléka online véleményvezéreket (youtuberek, gamerek) nevezett meg példaképeként, a dobogó második helyét ismert sportolók (17 százalék), míg a harmadikat maguk a szülők foglalták el (15 százalék). Vagyis komoly befolyással bírnak a gyerekek által követett véleményvezérek, de a szülői minta továbbra sem elhanyagolható.

És ha már visszakanyarodtunk a szülőkhöz: abban is sokat tud segíteni az idősebb korosztály a fiataloknak, hogy eligazodjanak a való élet és a virtuális tér útvesztőjében. Ez ugyanis a gyerekek, kamaszok fejében gyakran összekeveredik...

Kapcsolódó cikkek