Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bánfalvi téglajegyek
A templom és környéke gondozott, de a külső felújítás elodázhatatlan: téglajegyek árusításával kérik a bánfalvi evangélikusok a támogatást

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Bánfalvi téglajegyek

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A lutheri tanok az országban az elsők között, már az 1520-as években elérték Sopront, így Bánfalvát is. A bánfalvi evangélikusságnak önálló lelkésze csak a huszadik században lett, de már 1887-ben megépült a helyi evangélikus tempom és iskola. A gyülekezet 1939-ig az ágfalvi egyházközség leánygyülekezeteként működött, akkor érkezett az önálló gyülekezet első lelkésze, dr. Prőhle Károly.

Ebben az időben a közel 2000 fős evangélikus közösség egy újabb templom építését is tervezte. A nagy álmoknak az 1946-os kitelepítés vetett véget: a főként német ajkú településen alig négyszáz lakos maradt. A többnyire római katolikus vallású betelepülők nagy része nem beszélte a német nyelvet. A második nagy veszteség 1956-ban érte a bánfalviakat: a határok megnyitásával sokan indultak nyugatra egy jobb élet reményében. Ekkor azonban még mindig nem ért véget a bán­­falvi – immár kertvárosi – evangélikusok kálváriája: 1967-ben a város felszólította a gyülekezetet, hogy tegye rendbe a megromlott állagú templomát. Mivel ezt nem tudták teljesíteni, az épület a városé lett, ők pedig megkapták a sokkal kisebb – volt – katolikus iskolát. A régi templom tornyát lebontották és kis kocsikon az új épülethez szállították, majd ott felépítették. A gyülekezet mára otthonának érzi ezt az ötven éve használatban lévő épületet is.

– Jelenlegi 250 fős közösségünk legnagyobb feladata, hogy a hitéletet a mai kor embere számára is vonzóvá tegyük – hangsúlyozta Heinrichs Eszter, az ágfalvi és a bánfalvi evangélikus gyülekezet lelkésze. – Össze kell fésülnünk a tradicionális – sajnos egyre fogyó – németség, a betelepített magyarság és a folyamatosan ide költözők érdekeit. Tartunk német nyelvű, magyar nyelvű istentiszteleteket és kétnyelvű családi istentiszteleteket is.

Ez utóbbiak a leglátogatottabbak. Emellett sok időt, energiát fordítunk a táborok, ki­­­­rándulások, gyermek- és ifjúsági programok szervezésére is, mert ezekre van a legnagyobb igény. Templomunk belseje las­­­san teljesen megszépül, de a tető rövidesen beszakad, és a fa­­lakra is ráfér a renoválás. Jö­­­vő héttől téglajegyek vásárlásával támogathatják gyülekezetünk tagjai és a bán­­falviak a felújítást. A téglajegyeket a Hajnal téri virágboltban is meg lehet vásárolni. További részleteket a sopronbanfalva.lutheran.hu oldalon olvashatnak az akcióról.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...