Okoseszközök a diákoknak
2024. 11. 27. | MunkatársunktólTöbb mint háromszáz laptopot adott át pénteken a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési kép...
Karácsonykor minőségi nedűk kerülnek az ünnepi asztalra, eleink is az ünnepekhez társították az alkohol fogyasztását. Ez is kiderül dr. Tóth Imrének, a Soproni Múzeum igazgatójának az alkoholfogyasztással kapcsolatos kutatásából, amelyről hiánypótló könyv írásába fogott.
Az intézményvezető egyetemi hallgatók kérésére tartott előadást az alkoholizmus európai történetéről. Ahogy egy megszállott történészre jellemző, a kevésbé kutatott téma magával ragadta, beszélgetésünkben ennek az izgalmas témakörnek egy-egy szeletét érintettük.
– Karácsonykor az ünnepi étkezést napjainkban is szokás megkoronázni valamilyen nemes itókával. Vajon régmúltra nyúlik vissza ez a szokás?
– Az alkohol fogyasztása az elmúlt évszázadokban vidéken, a paraszti társadalmakban családi, egyházi ünnepekhez kötődött, így természetesen a karácsonyi időszakhoz is. Az ipari forradalommal változott a helyzet. A városokba költöző vidékiek magukkal vitték az ünnepnapi közös lumpolás szokását, ám a fizetésnapokon az emberek bátrabban nyúltak az üveg után, nem csoda, ha a társaságban való berúgás ritmusa már nem az ünnepek, hanem a bérfizetés ritmusát követte.
– Ma már egyértelműen örömforrásként tekintünk az alkoholos italokra, mindig ekképpen gondolkodtak, akik fogyasztották?
– Érdekes, hogy régebben az ivás hozzátartozott a nincstelenek táplálkozási szokásaihoz, az egyhangú és kalóriaszegény étrend kiegészítésére. A pálinkát gyakran maga a munkaadó utalta ki, hogy a munkások elviseljék a kemény munkakörülményeket, amelyeket a hosszú munkaidő, a hőség, a hideg, a nehéz fizikai munka, a por és a füst okozott. A 19. századtól a táplálékkiegészítő ivást egyre inkább felváltotta a „társasági ivás”, melynek célja az ismerkedés, összetartozás és a szolidaritás kifejezése volt.
– Mi, magyarok a statisztikák szerint élen járunk az alkohol fogyasztásában. Miképpen alakult ez a régmúltban?
– A magyar nemzetkarakter maszkulin vonásai között az alkoholfogyasztás és alkoholtűrő-képesség nagyon előkelő helyet foglalt el egykoron és foglal el a mai napig. A szervezet alkoholtoleranciája pedig ezzel összhangban a férfiasság egyik karakteres jele volt. Aki nem bírta az italt, arra könnyen rásütötték egykoron, hogy „menyecskeszájú” vagy „kákabélű”.
– Sikerült soproni vonatkozásra is bukkanni?
– Sopron egykori jeles polgármestere, Lackner Kristóf ezen a téren is úttörő volt a maga korában. A mértékletességi egyesület alapszabályát ő alkotta meg annak apropóján, hogy 1619 augusztusában Esterházy Miklós későbbi nádor vendége volt ebédre a közeli Cinfalván. Az ebéd jól telt, de borozás közben szóba került a részegség, annak számtalan siralmas következményével. Esterházy addig nógatta a polgármestert, hogy az három napon belül kidolgozta egy józansági egyesület alapszabályát, melyet mintának szánt, hogy minél többen kövessék az önmérséklet észszerű szabályát szerte az országban. A tudós polgármester nem antialkoholista mozgalmat hirdetett, de olyan elveket vallott, amelyek ma is iránymutatóak lehetnek a témában.
Több mint háromszáz laptopot adott át pénteken a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési kép...
Írásunk főhőse azért szeretné megosztani a történetét olvasóinkkal, mert jó példa arra, hogy sokszor azok adják a legtöbbet, akiknek maguknak semmijük...