Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az áldozatok védelmében

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára ezért lett február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint kellő körültekintéssel, a környezetünkben élőkre való odafigyeléssel a bűncselekmények jelentős része megelőzhető lenne. Különösen igaz ez a vagyon elleni jogsértésekre, így a lopásokra, betöréses lopásokra, illetve csalásokra. A törvényalkotás szerint áldozatnak számít, akit lopás, átverés, fenyegetés ér. – A rendőrség áldozatvédelmi feladatai között szerepel az áldozatsegítő szolgáltatásokkal kapcsolatos tájékoztatás, az áldozatok jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A feljelentés során a sértettről egy adatlapot töltünk ki, mely azt tartalmazza, hogy igényel-e különleges bánásmódot. A különleges bánásmód többnyire erőszakos bűncselekmény, erkölcs elleni bűncselekmények áldozata esetén áll fenn, illetve fiatal- vagy időskorú sértett esetében. Az ilyen sértett fokozott védelemben részesül, adatait zártan kezeljük. Szélsőséges esetekben védett tanúvá nyilvánítható, vagy védelmi őrizetet kaphat. 

A főelőadó hozzátette, minden egyes feljelentés megtételénél tájékoztatást adnak az áldozatsegítő szolgáltatásról, melyet ha a feltételek adottak, a sértett igénybe vehet. Az áldozatsegítő szolgálat a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára felvilágosítást ad jogaikról, kötelességeikről és lehetőségeikről. Érzelmi támogatást nyújt, jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít, szükség esetén ügyvédi segítség igénybevételéhez segít hozzá, igazolja az áldozati státuszt és krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat. Ezek a támogatások térítés nélkül vehetők igénybe. Az Áldozatsegítő Vonal a +3680/225–225 számon érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

2019. 12. 18. | Cziráki Viktória

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

Sopron neve jól cseng

Sopron neve jól cseng

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.