Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az áldozatok védelmében

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára ezért lett február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint kellő körültekintéssel, a környezetünkben élőkre való odafigyeléssel a bűncselekmények jelentős része megelőzhető lenne. Különösen igaz ez a vagyon elleni jogsértésekre, így a lopásokra, betöréses lopásokra, illetve csalásokra. A törvényalkotás szerint áldozatnak számít, akit lopás, átverés, fenyegetés ér. – A rendőrség áldozatvédelmi feladatai között szerepel az áldozatsegítő szolgáltatásokkal kapcsolatos tájékoztatás, az áldozatok jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A feljelentés során a sértettről egy adatlapot töltünk ki, mely azt tartalmazza, hogy igényel-e különleges bánásmódot. A különleges bánásmód többnyire erőszakos bűncselekmény, erkölcs elleni bűncselekmények áldozata esetén áll fenn, illetve fiatal- vagy időskorú sértett esetében. Az ilyen sértett fokozott védelemben részesül, adatait zártan kezeljük. Szélsőséges esetekben védett tanúvá nyilvánítható, vagy védelmi őrizetet kaphat. 

A főelőadó hozzátette, minden egyes feljelentés megtételénél tájékoztatást adnak az áldozatsegítő szolgáltatásról, melyet ha a feltételek adottak, a sértett igénybe vehet. Az áldozatsegítő szolgálat a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára felvilágosítást ad jogaikról, kötelességeikről és lehetőségeikről. Érzelmi támogatást nyújt, jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít, szükség esetén ügyvédi segítség igénybevételéhez segít hozzá, igazolja az áldozati státuszt és krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat. Ezek a támogatások térítés nélkül vehetők igénybe. Az Áldozatsegítő Vonal a +3680/225–225 számon érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Régi idők karácsonya

Régi idők karácsonya

2020. 12. 23. | Köves Andrea

Ki ne emlékezne arra, hogy gyermekként milyen repeső szívvel várta a szentestét? Így van ezzel dr. Varga Mária, a Sopronért Emlékérem kitüntetettje, valamint dr. Szabadhegyi Győző, a Soproni Egyetem címzetes docense is.

2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

2021. 01. 15. | MTI

A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.