Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az áldozatok védelmében

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára ezért lett február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint kellő körültekintéssel, a környezetünkben élőkre való odafigyeléssel a bűncselekmények jelentős része megelőzhető lenne. Különösen igaz ez a vagyon elleni jogsértésekre, így a lopásokra, betöréses lopásokra, illetve csalásokra. A törvényalkotás szerint áldozatnak számít, akit lopás, átverés, fenyegetés ér. – A rendőrség áldozatvédelmi feladatai között szerepel az áldozatsegítő szolgáltatásokkal kapcsolatos tájékoztatás, az áldozatok jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A feljelentés során a sértettről egy adatlapot töltünk ki, mely azt tartalmazza, hogy igényel-e különleges bánásmódot. A különleges bánásmód többnyire erőszakos bűncselekmény, erkölcs elleni bűncselekmények áldozata esetén áll fenn, illetve fiatal- vagy időskorú sértett esetében. Az ilyen sértett fokozott védelemben részesül, adatait zártan kezeljük. Szélsőséges esetekben védett tanúvá nyilvánítható, vagy védelmi őrizetet kaphat. 

A főelőadó hozzátette, minden egyes feljelentés megtételénél tájékoztatást adnak az áldozatsegítő szolgáltatásról, melyet ha a feltételek adottak, a sértett igénybe vehet. Az áldozatsegítő szolgálat a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára felvilágosítást ad jogaikról, kötelességeikről és lehetőségeikről. Érzelmi támogatást nyújt, jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít, szükség esetén ügyvédi segítség igénybevételéhez segít hozzá, igazolja az áldozati státuszt és krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat. Ezek a támogatások térítés nélkül vehetők igénybe. Az Áldozatsegítő Vonal a +3680/225–225 számon érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...