Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zsidó közösség biztosan növekszik
Nagyon fontos, hogy hidakat találjunk a város teljes lakossága felé – mondta Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke Fotó: Griechisch Tamás

A zsidó közösség biztosan növekszik

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Vidám hangulat, ünnepi fogások – zsidó vacsoraestet rendezett a purim előestéjén a Liszt-központban a Soproni Zsidó Hitközség.

A purim a zsidóság egyik legnagyobb megemlékezése, a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülését tartják számon ekkor. 

– A purim egy híd, dátum szerint lényegében félúton a farsang és a húsvét között. Mégpedig egy fura híd, hisz az egyetlen olyan ünnepünk, amikor nemcsak szabad, hanem kell is alkoholt fogyasztanunk – mondta Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke. – Közösségünk lassan, de biztosan növekszik, ezért nagyon fontos, hogy hidakat találjunk a város teljes lakossága felé, hogy ezek a hidak egyúttal pillérei is legyenek egy szebb és boldogabb világnak. Mindezek jegyében rendeztük meg ezt a mai, purimi vacsoraestünket is.

A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián is, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a helyi zsidóság évszázadok óta szerves részét alkotja Sopronnak.

– A zsidóság tudása, szorgalma és gazdag kultúrája színesítette és színesíti ma is városunk mindennapjait – hangsúlyozta a polgármester. – Tudjuk, hogy a Civitas Fidelissima egyik leghűségesebb polgárai voltak ők. Városunk egyik legfontosabb történelmi pillanatában, az 1921-es népszavazás előtt a magyar hazához való hűséges ragaszkodásuknak adtak hangot. Személy szerint pedig nagyon örülök annak, hogy a soproni zsidóság kulturális élete az elmúlt években megerősödött, és nagyon szépen fejlődik. A fejlődésnek a jele ez a mai rendezvény is.

A vacsoraest menüje hagyományos zsidó ételekből állt, így volt zsidótojással töltött paradicsom, sólet füstölt libamellel, édességnek pedig flódni. A vacsoraesten részt vett Deutsch Péter rabbi, valamint Barcza Attila országgyűlési képviselő is. 

Kapcsolódó cikkek