Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nyereményért nem kell fizetni!
Ismét megszaporodtak a mobilszolgáltatók nevében elkövetett csalások Fotó: illusztráció

A nyereményért nem kell fizetni!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Nem új keletű, de ismét aktuális bűncselekményre hívja fel a figyelmet a rendőrség. Ne higgyük el rögtön, hogy százezreket nyertünk a Telekom sorsolásán!

Ismét megszaporodtak a mobilszolgáltatók nevében elkövetett csalások, nemcsak Sopronban, de országszerte is. A tettesek általában a Telekom nevében hívnak fel véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat, és a hívott felet arról értesítik, hogy nagyobb összeget nyert a mobilszolgáltató sorsolásán. – Sajnos az utóbbi időben ismét több ilyen feljelentésünk is történt, legutóbb egy többgyerekes anyuka vált áldozattá – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – 200–300 ezer forintos összeget ígértek neki azzal a feltétellel, hogy egy ATM-automatánál több részletben különböző összegeket tölt fel egy általuk meghatározott mobilszám egyenlegére. A csalóknak általában nagyon megnyerő a modoruk, aki hiszékeny, könnyen bedőlhet az ilyen nyeremény ígéretének.


– Az ehhez hasonló esetek elkerüléséért érdemes megfogadni néhány tanácsot. Bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását vagy telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást! Olyan szerencsejáték nem létezik, ahol a nyeremény átvételéért előbb fizetnünk kellene. Ha ilyen hívás érkezik, jegyezzük fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!


Babelláné Lukács Katalin azt is hozzátette, ne hajtsuk végre az ismeretlen hívó utasításait! Akivel esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyen feljelentést a rendőrségen!

Ne dőljön be a telefonos csalóknak!

Amennyiben önt telefonon bárki felhívja azzal az ürüggyel, hogy nagyobb összeget nyert olyan nyereményjátékon, melyről nincs tudomása, ne higgye el! Semmiképpen se utaljon át pénzt bankszámlaszámra, vagy  töltsön fel telefonegyenleget a nyeremény fejében! Ha megtörtént a  baj, tegyen minél előbb feljelentést a Soproni Rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-es, 107-es számokat.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...