Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A legtisztább energia
Varga Zoltán, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója a cég Hőközpont utcai telephelyén mutatta be a távhőirányítás rendszerét Fotó: Griechisch Tamás

Távhő: Sopronban 6500 háztartásba jut el

A legtisztább energia

| P. Horváth László | Panoráma

A kényelmi, gazdaságossági, hatékonysági, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve a legtisztább energia a távhő. Az elmúlt években újabb fogyasztók csatlakoztak a rendszerhez, így immár 6500 soproni lakásban használják.

Egyetlen mozdulat, és folyik a meleg víz a csapból, ugyancsak egyetlen mozdulat, és meleg lesz a radiátor. De honnan is jön a meleg a lakásokba? A Sopron Holding Zrt. Hőközpont utcai telephelyén jártunk.

– A telephelyünkön lévő gázmotoros egység és kazánpark állítja elő azt a hőt, amely a várost tizenhat kilométer hosszan behálózó csővezetéken jut el az úgynevezett hőközpontokba – mondta a helyszínen Varga Zoltán, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója, aki egyben a távhő-szolgáltatási divízió vezetője is. A városszerte hetven helyen kialakított egységekben történik a fűtéshez szükséges meleg víz szabályozása és keringetése, valamint a használati meleg víz előállítása, amelyet a városi ivóvízhálózatból nyert víz felmelegítésével készítenek.

A Hőközpont utcai kazánházban folyamatos a fejlesztés: jelenleg a korszerűbb, környezetbarátabb kondenzációs melegvízkazánt szerelik be. A munka végén tovább javul az ellátás biztonsága, csökken a levegőbe kerülő károsanyag-kibocsájtás. A Győri útról is látható hatalmas olajtartályok elbontása is tervben van. A csőhálózatot is rendszeresen korszerűsítik, tavaly egyébként 350 méternyi szakaszon cserélték ki a régi távvezetéket új, előszigetelt vezetékre.

A lakossági szokásokkal kapcsolatban megtudtuk, reggel fogy a legtöbb hő, majd a munka- és iskolakezdés ideje után csökken a felhasznált energia. Napközben viszonylag egy szinten mozog, aztán este ismét egy csúcs következik.

Városunkban 1969-ben a Kőfaragó téren kezdődött a távhőszolgáltatás, majd a többi – a József Attila úti, a Jereván- és az Ibolya úti – lakótelep is rácsatlakozott a rendszerre. A lakossági fogyasztók mellett több oktatási intézménynek, a kórháznak és a GYSEV Zrt.-nek is szolgáltatnak hőt. Megtudtuk, a rezsicsökkentés óta újabb fogyasztók csatlakoztak a rendszerhez, így immár 6500 lakásban használnak távhőt. Végezetül szerepeljen még egy sokatmondó adat. Városunkban 2008-ben kezdődött el a panel lakóépületek szigetelése, a nyílászárók cseréje, illetve a fűtés korszerűsítése. A beruházásoknak köszönhetően napjainkban a felhasznált energia mennyisége fele, mint amennyi egy évtizede volt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Téglaüzenetek a múltból

Téglaüzenetek a múltból

2021. 06. 16. | Pluzsik Tamás

„Jegyezzétek meg magyarok, hogy az oroszok néhány év múlva visszajönnek uralni az országotokat!” – ez a cirill betűs felirat is olvasható a Kis János utcában lévő egykori OTI Rendelőintézet épületén. A téglába vésett üzenetek egy része pont 75 éve született.