Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A közgazdaságtan fellegvára
A harmadik éve a szakképzési centrumhoz tartozó Fáy-szakgimnázium nyitott a Jereván részönkormányzattal közösen szervezett programok megvalósítására – hangsúlyozta Herczeg Lászlóné igazgató

A közgazdaságtan fellegvára

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

A színvonalas közgazdasági képzés fellegvára a Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnáziuma. 571 diákot 17 nappali és hat felnőttoktatási osztályban 40 állandó és 11 óraadó tanár oktat.

– Intézményünk két fontos alappillére a pénzügyi–számviteli, valamint a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző képzés – tudtuk meg Herczeg Lászlóné igazgatótól. – „Sikerágazatunk” a 2015-ben indított két tanítási nyelvű közgazdasági képzés, melynek keretében a diákoknak az első, nyelvi előkészítő évfolyamon heti 18 angol-, illetve németórájuk van, majd a közgazdasági szakgimnáziumi képzésben négy tantárgyat – matematika, történelem, célnyelvi civilizáció (országismeret) és marketing – idegen nyelven tanulnak. A sikeres érettségi vizsga OKJ-s közgazdasági szakképzettséget és felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt ad.
Herczeg Lászlóné
A nappali képzési forma mellett az iskolában ingyenes levelezős felnőttoktatás is folyik. 2009-től lehetőség van a mérlegképes könyvelőknek és az adótanácsadóknak a kreditpontot adó, kötelező továbbképzések elvégzésére a Fáyban. Így a pénzügyi–számviteli pályán tanulóknak és dolgozóknak a középfokú oktatástól kezdve az intézmény megadja a képzési folytonosságot.

– 2011-ben önkormányzati támogatással megvalósult a főépület teljes energetikai felújítása, majd a tavalyi év végén a város felújíttatta az iskolához vezető járdákat – tette hozzá Herczeg Lászlóné. – A Soproni Szakképzési Centrum jó gazdája iskolánknak: folytatódnak a komfortérzetet javító felújítások, eszközbeszerzések. Nemrégiben kaptunk egy multifunkcionális nyomtatót, kifestettük az aulát, megvalósult a tornatermi öltözők nyílászárócseréje is. Nagyon szeretnénk, ha az iskola előtti közterület megújulna, ugyanis itt szervezzük az iskolai és a lakótelepet is érintő közösségi rendezvényeket.

A középfokú oktató–nevelő szakképző intézmény 133 éves

1884-ben Soproni Állami Közép-Kereskedelmi Iskola néven indult a Széchenyi téren hét fővel, majd az 1889/90-es tanévet már a Balfi utcában folytatta. A létszámemelkedésnek köszönhetően az 1892/93-as tanévre ismét költözött az intézmény, ezúttal a Pócsi utcába Fiú Felső-Kereskedelmi Iskola néven. Az 1925-től Fáy András nevét viselő iskolában a II. világháború után a közgazdasági szakképzés is megindult a kereskedelmi mellett. Később gépíró–gyorsíró képzést is adott a Fáy,  1992-től pedig pénzügyi ágazattal bővült a paletta. 2000-től az egykori Erkel-iskola épületében folyik az oktatás: a megszűnt József Attila-szakközépiskola jogutódjaként tovább bővült a Fáy képzése. 2015-től a Soproni Szakképzési Centrum tagintézménye.

Várhelyi Nikoletta 9.K

Két tannyelvű közgazdasági képzésben tanulok: nagyon érdekel a közgazdaságtan, élvezem, hogy ide járhatok. Minden évben eggyel több szakmai tárgyat tanulunk, eddig mindegyiket érdekesnek találom. Emellett a nyelvoktatás is vonz, idén az osztálytársaimmal együtt megpróbálkozom a középfokú nyelvvizsgával. Nagyon jó az osztályközösségünk, gyakran járunk közösen moziba, kirándulni, korcsolyázni, Győrben is voltunk nemrégiben, és az iskola több érdekes programot szervez a rothosokkal is.

Várhelyi Nikoletta

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...