Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A járművezetés személyi feltételei
Autót csak az vezethet, akinek nincs a szervezetében alkohol. Fotó: Illusztráció

A járművezetés személyi feltételei

| Cziráki Viktória | Panoráma

Ittasan vagy bódultan nem vezethetünk, ezt mindenki tudja. A járművezetésnek azonban vannak további feltételei is. Aki nagyon fáradt, ne üljön autóba!

A KRESZ-ből mindenki számára nyilvánvaló, hogy autót csak az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol, vagy nem áll a figyelemre hátrányosan ható szer, vagyis kábító- vagy gyógyszer befolyása alatt. Nem lehet tehát ittas vagy bódult a sofőr, de ugyanilyen fontos, hogy a jár­­mű biztonságos vezetésére képes állapotban legyen – mondta el a Soproni Témának Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

– Az egyik legegyszerűbb példa, ami sajnos gyakran megesik, hogy az autóvezető olyan álmos, hogy nem tud koncentrálni. Amikor valaki menet közben elalszik és balesetet okoz, az a KRESZ-nek az erre vonatkozó pontjába ütközik. A fáradt sofőr nemcsak magát veszélyezteti, hanem másokat is. 

Havi–kéthavi rendszerességgel történik olyan baleset is, ahol cukorbeteg a vétkes sofőr. A 2–3 millimol körülire leeső vércukorszint miatt az okozó olyan benyomást kelt és úgy viselkedik, mintha kábítószert fogyasztott volna.

Kovács Miklós kiemelte, az idő­­­­seknek fokozottan oda kell figyelniük a gépjárművezetés so­­rán. – Sérüléses és anyagi kár­­­­­ral járó baleseteink 10–10 szá­­zalékában volt 70 év feletti az okozó. A kö­­zelmúlt legextrémebb esete egy 1926-os születésű, tehát 91 éves férfi által okozott baleset volt – mondta a szakember. – Ha van is valakinek érvényes orvosi vizsgálata, de úgy érzi, hogy nem képes már az autó biztonságos vezetésére, hagyja inkább abba! Ne egy esetlegesen okozott baleset ébressze rá arra, hogy már nem alkalmas a járművezetésre! A jo­­gosítvány érvényességének meghosszabbításához a kor előrehaladtával sűrűbben kell orvosi vizsgálaton részt venni, de ezen kívül mindenkinek saját felelőssége érezni, mikor van olyan állapotban, hogy leálljon a vezetéssel.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...