Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A bányászok menedéke
A templom külseje és berendezése a 30-as évek art décós hatását tükrözi, az oltár és a padok a székely népművészet vonásait hordozzák

A templomok története, rejtett és látható kincseik

A bányászok menedéke

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A mai Brennbergbánya területén a 18. század közepén bukkantak rá a föld mélyén rejtőző feketeszénre, melyre a 19. század végére az ország legkorszerűbb bányáját telepítették. A bá­­nyászközösség vezetői és a bá­­nyatársaság tulajdonosai szívükön viselték a ke­­mény fizikai munkát végzők sorsát: a falunak nemcsak orvosa, de kórháza is volt, építettek nyugdíjas házakat – ezek változatlan formában maradtak meg Görbehalmon –, és egy­­­­re nagyobb igény mutatkozott a templomra is.

A bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a tiszteleté­re – Füredi Osz­­kár tervei alapján – a régi iskolából kialakított tem­­plomot Papp Kálmán vá­­ros­­plébános, későbbi győri püspök szentelte fel 1930-ban. A ré­­gi kápolna színes üvegablakait is elhelyezték az új templomban, a falfestményeket Woschinszky Kázmér festőművész készítette 1958-ban. Az 1920-ban készült Szent Borbála-szobor eredetileg a Borbála-akna felolvasótermében állt, 1951-ben került a templomba. A szoborral szembeni mellékoltárt a régi iskolából hozták át, a felette levő Czestochowai Mária képet a második világháború alatt Brennbergbányán menedéket talált lengyelek adományozták.


– A templomot díszítő fa­­a­­nya­gok melegséget, bensőséges hangulatot árasztanak, a gótikára utaló formái a nyitottságról árulkodnak, emellett a bányajáratokat is szemléltetik – mondta el Németh Attila bánfalvi plébános, aki a brenn­­bergi katolikus hívek lelki gondozását is végzi. – A templom földszintjén kocsma üzemel, a he­­lyiség kezdetben irodaként, majd raktárként és boltként is működött. Számunkra nem okoz gondot a vendéglő nyitva tartása, nincs súrlódás köztünk, tiszteletben tartják a szentmisék időpontját.


A templom a soproni önkormányzat tulajdonában áll, így a felújítási munkákat a város felügyeli.


– A tetőzet szigetelése a kö­­vetkező fontos munkánk, hogy a téli hidegekben jobban megmaradjon a meleg a templomban – tette hozzá Németh Attila. – Emellett nagy álmunk, hogy a régi orgonát felújíttatjuk vagy újra cseréljük. A templomban vasárnap kora délután és nagyobb ünnepeken tartunk szentmisét, melyre többen érkeznek Sopronból is. A munkámat szép számmal segítik a he­­lyi ministránsok és felolvasók.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...