Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
90 év – három lelkész
A református templomot 1929-ben szentelték fel, a gyülekezet létszáma napjainkban is emelkedik

A templomok története, rejtett és látható kincseik

90 év – három lelkész

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

r Sopronban a reformációt követően inkább az evangélikusok találtak otthonra, a 20. században, elsősorban a trianoni békeszerződést követően jelentősen megnövekedett a re­­for­­mátus egyházközség lélekszáma is. A Deák téri épület az el­­ső templomuk. Már 1914-ben elkülönítettek egy úgynevezett „templomalapot”, de csak az első világháború után kezdhették meg az építkezés szervezését. – A templom építése egy katolikus hölgynek köszönhető, aki férje iránti tiszteletből ingatlanokat adományozott egyházunknak. Végh Kálmánné nagylelkűségét emléktáblával örökítettük meg – tudtuk meg Vladár Gábor lelkésztől. – Az alapkövet 1927-ben tették le, a Hárs György építőmérnök tervei alapján épült templomot 1929 decemberében szentelték fel.

Az azóta eltelt csaknem 90 év­­­­­ben három lelkész szolgált Sopronban: 1954-ig Mal­­ler Ká­­­­roly, 1982-ig Balogh Gábor, majd 1983-tól napjainkig Vladár Gá­­bor, akinek munkáját jelenleg Filotás Julianna beosztott lelkésznő segíti. – Míg a rendszerváltás előtt csak 3–400 fős volt gyülekezetünk, az elmúlt évtizedek jelentős betelepülésének hatására – elsősorban Kelet-Magyarországról és Er­­délyből – ez a szám mintegy 1300-ra emelkedett. – Ez a hit­­­­tancsoportjainknál is érezhető. Sopronban és környékén négyszáz körüli gyerek hitoktatását végezzük, tavaly 50 kon­­fir­­man­­du­­sunk volt – tette hozzá a lelkész. – Szolgálatunk nem áll meg Sopron határánál: Kapuvár és a Fertő környéki falvak reformátusainak gondozása is a mi feladatunk.

Vladár Gábor kiemelte, a re­­for­­mátus gyülekezet büszke a templom mellett álló Kálvin-szo­­borra, mely 2001-ben készült el, valamint a vele szemben 2011 óta helyet foglaló Sütő András szoborra is. Az egyházközségben működik a sikeres Kálvin Kör és az énekkar, valamint fenntartanak egy bölcsődét is, amelyben 1–3 év közötti kisgyermekeket gondoznak. Az egyházközség közelebbi tervei között szerepel a gyülekezeti terem bővítése.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...