Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Takáts Endre emlékezete
Dr. Takáts Endre két lánya (balra) a soproni könyvbemutatón Fotó: Pluzsik Tamás

Takáts Endre emlékezete

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Takáts Endre emlékezete – A politika, a szakma és a magán­élet metszésvonalai egy levéltáros életében a 20. század közepén – ez a címe annak a könyvnek, amelyet a közelmúltban mutattak be a soproni városházán. A kötet dr. Dominkovits Péternek, a Soproni Levéltár igazgatójának a szerkesztésében jelent meg.

– Mi, magyarok büszkén emelhetjük fel fejünket annak tudatában, hogy több mint 60 évvel ezelőtt akadt egy olyan pillanat a történelemben, amikor példát mutattunk az egész világnak – mondta a nemzeti gyásznapon tartott könyvbemutatón dr. Fodor Tamás polgármester. – Úgy gondolom, Sopron önkormányzata az elmúlt években elvégezte a maga feladatát, amikor méltó emléket állított 1956 hőseinek a Széchenyi téren, ’56-os emlék­éremmel tüntette ki az egykori soproni forradalmárokat, és támogattuk, hogy megismerhetővé váljanak elfelejtett hőseink. Ennek a szép sorozatnak a példája a mai könyvbemutató is, mellyel emlékezünk és emlékeztetünk 1956 soproni városvezetőjére, dr. Takáts Endrére. 

A könyvbemutatón, melyen részt vett dr. Takáts Endre két lánya is, az egykori főlevéltáros életpályáját és munkásságát Bank Barbara, a könyv lektora, a Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársa ismertette. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...