Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őszintén az életről
Élő Csenge Enikő 2016-ban publikált először, azóta folyamatosan születnek versei. Fotó: Vincze Márton

Élő Csenge Enikő 8 évig dolgozott megjelenő kötetén

Őszintén az életről

| Szilágyi Andrea | Kultúra

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az élet fontos kérdéseiről faggatja Istent.

Élő Csenge Enikő számos művészeti ágban kipróbálta már magát: iskolás éveiben tánc-, ének-, vers- és prózamondó versenyekre járt, több évben is megnyerte a soproni Ki Mit Tud? vetélkedőt. Később, egyetemi évei során fordult az írás felé, 2016-ban publikált először, ekkor jelent meg Kétéltű című verse, mely a Soprontól el- és el nem szakadásáról szól. – Hatalmas élmény volt először nyomtatásban olvasni az egyik saját művemet – kezdte Élő Csenge Enikő. – Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, nagy sikere lett a versemnek. Tulajdonképpen ez indította be a pályafutásomat, és itt dőlt el az is, hogy a szépirodalommal szeretnék a továbbiakban foglalkozni.

Csenge azt mondja, hogy korábban voltak más ötletei is, de 2019-ben „valami átkattant”, és utána fedezte fel igazán a saját hangját és irányát. Ekkor született meg az Apám országa című kötet ötlete, kinézete és története a fejében. Innentől kezdve igazította úgy a szövegeit – a már meglévőket sorrendbe rakta, a hiányzó részeket hozzáírta –, hogy azok illeszkedjenek az általa kitalált világhoz. Van olyan részlet a szövegben, ami 2016-ban született, de van olyan is, ami 2023-ban. Mondhatjuk úgy is, hogy 7–8 évig folyamatosan készült a mű.

A kötet, mely az Apám országa címet kapta, nem egy képzelt világban vagy egy utópisztikus helyszínen játszódik. A benne szereplő versek hol súlyosak, hol kicsit szemtelenek, de egy dolog közös bennük: mindegyik őszintén próbál mesélni, kérdezni az életről. A történet során az elbeszélővel ugyanolyan dolgok történnek, mint amiket az átlagemberek is átélnek. – Például szerelmes lesz, felnő, egzisztenciális válságba kerül, dacol, létkérdéseket tesz fel a jövőjével, a múltjával, a családjával kapcsolatban – folytatta a költő. – Ami a legfontosabb összekötő erő, hogy Isten az, akivel a mű főszereplője kommunikál. Hozzá szól, vele beszélget, tőle kér számon, és vele is dacol. A cím tehát nem egy édesapára utal, hanem Istenre.

Mivel Csenge régóta dolgozott a köteten, elkészülte után nem volt könnyű valami új felé fordítania a figyelmét. – Eleinte nagyon nehéz volt „elengednem” az Apám országát, de jó értelemben véve, ahogy kicsúszott a kezemből, tudtam időt fordítani más projektekre is. A következő művem mindenképp prózai lesz, már több mint fél éve dolgozom rajta. Remélem, olyan szeretettel fogadják majd az olvasók, mint a korábbi publikációimat – zárta Csenge.

Élő Csenge Enikő 1992-ben született Sopronban. 2017-ben szerezte meg alapszakos bölcsész, 2020-ban mesterfokozatú vallástörténészeti diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2020-ban kezdte doktori tanulmányait Antik és középkori filozófiai programon az ­ELTE BTK Doktori Iskolájában. 2021-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjban, 2022-ben Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatásban részesült.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...