Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kassai vendégszereplés
A két főszereplő: Szőcs Erika és Szilágyi Tibor Fotó: Torma Sándor

Soproni Petőfi Színház: európai fesztiválon az Ibsen-darab

Kassai vendégszereplés

| Munkatársunktól | Kultúra

Magyarországot a soproni teátrum a Ha mi holtak feltámadunk című előadása képviselte a 12. Közép-európai Színházi Fesztiválon Kassán szeptember 5–9. között.

A rangos szakmai seregszemlének megalakulásakor az volt a fő célja, hogy bemutassa azon színházak munkásságát, amelyek működési területe és tevékenysége valami okból különleges az adott országon belül és Közép-Európában is.

A magyar színházművészetet a soproni társulat képviselte a Henrik Ibsen művéből készült nagy sikerű darabbal. A produkciót legutóbb szeptember 9-én, vasárnap láthatta a közönség a kassai Thália Színházban.

A színpadi játékban Arnold Rubek professzort, szobrászt Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész alakította. Maját, Rubek feleségét Szőcs Erika, Irenét, az egykori múzsát Molnár Anikó játszotta. Ulfhejm földbirtokos szerepében Szélyes Ferenc Jászai-díjas színművész volt látható. A fürdőszálló igazgatójaként Wischer Johann lépett színpadra. A Diakonissza szerepében Varga Fekete Kinga, a Kaposvári Egyetem művészeti karának negyedéves hallgatója és Diószegi Imola volt látható kettőssze­rep­osztásban.

Lars, a szolga Major Zsolt. A produkció különlegessége, hogy Varga Gábor dzsessz- zenész élőben játszott a darab közben a jelenetekhez, hangulatokhoz illő muzsikát. A produkció rendezője Pataki András, a dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

A fesztiválon naponta két előadást, tehát összesen tíz produkciót nézhetett meg a színházkedvelő közönség. Ténai František fesztiváligazgató elmondta, a darabokat úgy válogatták össze, hogy azok most a személyiséget, az embert, az egyént helyezzék a figyelem középpontjába – méghozzá a különböző színházi zsánerek nyújtotta lehetőségek egyedi megragadásával. Az idei seregszemlén cseh, lengyel és szlovák társulatok vettek részt.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...