Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Kassai vendégszereplés
A két főszereplő: Szőcs Erika és Szilágyi Tibor Fotó: Torma Sándor

Soproni Petőfi Színház: európai fesztiválon az Ibsen-darab

Kassai vendégszereplés

| Munkatársunktól | Kultúra

Magyarországot a soproni teátrum a Ha mi holtak feltámadunk című előadása képviselte a 12. Közép-európai Színházi Fesztiválon Kassán szeptember 5–9. között.

A rangos szakmai seregszemlének megalakulásakor az volt a fő célja, hogy bemutassa azon színházak munkásságát, amelyek működési területe és tevékenysége valami okból különleges az adott országon belül és Közép-Európában is.

A magyar színházművészetet a soproni társulat képviselte a Henrik Ibsen művéből készült nagy sikerű darabbal. A produkciót legutóbb szeptember 9-én, vasárnap láthatta a közönség a kassai Thália Színházban.

A színpadi játékban Arnold Rubek professzort, szobrászt Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész alakította. Maját, Rubek feleségét Szőcs Erika, Irenét, az egykori múzsát Molnár Anikó játszotta. Ulfhejm földbirtokos szerepében Szélyes Ferenc Jászai-díjas színművész volt látható. A fürdőszálló igazgatójaként Wischer Johann lépett színpadra. A Diakonissza szerepében Varga Fekete Kinga, a Kaposvári Egyetem művészeti karának negyedéves hallgatója és Diószegi Imola volt látható kettőssze­rep­osztásban.

Lars, a szolga Major Zsolt. A produkció különlegessége, hogy Varga Gábor dzsessz- zenész élőben játszott a darab közben a jelenetekhez, hangulatokhoz illő muzsikát. A produkció rendezője Pataki András, a dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

A fesztiválon naponta két előadást, tehát összesen tíz produkciót nézhetett meg a színházkedvelő közönség. Ténai František fesztiváligazgató elmondta, a darabokat úgy válogatták össze, hogy azok most a személyiséget, az embert, az egyént helyezzék a figyelem középpontjába – méghozzá a különböző színházi zsánerek nyújtotta lehetőségek egyedi megragadásával. Az idei seregszemlén cseh, lengyel és szlovák társulatok vettek részt.

Kapcsolódó cikkek

Földes Tamásné 1953–2021

2021. 01. 20.

Életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Földes Tamásné, születési nevén Szili Antónia Mária, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Osztályának volt osztályvezető-helyettese.