Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Díjnyertes alkotások
A tárlaton 12 alkotó szobrait, festményeit, domborműveit láthatja a közönség egészen augusztus 7-ig. Fotók: Filep István

Elembertelenedett világot vetítenek elénk a művészek

Díjnyertes alkotások

| Köves Andrea | Kultúra

Rendhagyó módon a XXII. és a XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit idén együtt köszöntötték vasárnap a Festőteremben. A hagyományokon nem változtatott a rendező Soproni Múzeum, csak a járvány írta felül a megszokott gyakorlatot.

A szervezők nagy örömére a művészek körében ismét jelentős érdeklődést váltott ki az érembiennále, a vasárnapi seregszemlén hét kiállító helyett tizenkettővel találkozhatott a közönség. Az éremművészek ezúttal új oldalukról mutatkoztak be: szobrokon, festményeken keresztül ábrázolták aktuális gondolataikat.

– A 2019-es XXII. Országos Érembiennále után 2020 kora tavaszán még kiválasztotta a kuratórium a kiállításra szánt szobrokat, reliefeket, elkezdte a katalógust felépíteni, sajnos március közepén megállt az élet, elmaradt a tervezett kiállítás – hangsúlyozta a tárlat rendezője, Nemes András művészettörténész.


Most a három éve zsűrizett, valamint a tavalyi érembiennálén díjazott művészek alkotásait mutatják be a Festőteremben (a Lábasház ugyanis a Múzeumnegyed rekonstrukciós munkái miatt ideiglenes raktárrá változott).

A kiállítást megnyitó dr. Kostyál László PhD művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója beszédében kiemelte: – Nagyon érdekes megnézni, hogy a díjazott alkotók mi módon reflektálnak napjainkra. Feltűnő, hogy ebben a művészi világban nincsenek emberek, jelen van a természet, de emberi alakot csak nyomokban láthatunk. Elgondolkodtató mindennek az üzenete: egy elembertelenedett, egy kiüresedett világot vetít elénk.


A kiállító művészeket a város nevében dr. Farkas Ciprián is köszöntötte. Sopron polgármestere utalt arra, hogy a város kulturális élete színes és sokrétű, amelynek egyik bizonyítéka az 1977 óta megrendezett nívós országos kiállítás, az érembiennálé.

A tárlat augusztus 7-ig, keddtől péntekig 10-től 14 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig látogatható.

Kapcsolódó cikkek

Az éltető kórusmuzsika

Az éltető kórusmuzsika

2022. 06. 29. | Köves Andrea

Fasang Árpád-díjban részesült Makkos Ágnes, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar vezetője. A magas rangú szakmai elismerést minden évben olyan pedagóguskó...

Ez történt

Ez történt

2022. 06. 29.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.