Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az életmű hű ápolói
A Liszt-társaság legutóbbi rendezvényén Kristin Sophie Hütter adott zongoraestet Fotó: Németh Péter

Liszt-társaság: havonta tartanak rendezvényeket

Az életmű hű ápolói

| P. Horváth László | Kultúra

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a Liszt Ferenc Társaság soproni tagozatának létszáma, szinte havonta tartanak rendezvényeket. Tervük, hogy ismét legyen emlékszobája a világhírű magyar zeneszerzőnek Sopronban.

Nagy siker volt a Liszt Ferenc Társaság soproni tagozatának legutóbbi rendezvénye, amelyen az ausztriai Grazból érkezett Kristin Sophie Hütter adott zongoraesetet. 

– A Pannonia Hotelben igazi otthonra leltünk, a legtöbb összejövetelünket is itt tartjuk – mondta Bencsik Erzsébet, a tagozat vezetője. – Szinte minden hónapban van összejövetelünk. Az ilyen alkalmakkor túl azon, hogy válogatást mutatunk be Liszt Ferenc gazdag életművéből, igyekszünk tovább „fűszerezni” a kínálatot. Április 18-án a 250 éve született Beethoven egy-egy műve is műsorra kerül. Az esten előadást tart majd Eckhardt Mária Liszt-kutató, Széchenyi-díjas zenetörténész, aki egyben a Liszt Ferenc Társaság társelnöke. Fontosnak tartjuk, hogy minden évben október 22-én megemlékezzünk a világhírű zeneszerző születésnapjáról. Rendszeresen járok hazai és külföldi mesterkurzusokra. Igyekszem minél több fiatal tehetséget felkutatni és meghívni őket Sopronba, hogy adjanak elő egy-egy Liszt művet.

Bencsik Erzsébet 2013-ban vette át a tagozat vezetését, mára sikerült elérni, hogy több mint hetvenen vannak. Összetartó közösség jött létre, nagy örömükre mind több „külsőst” is vendégül láthatnak a rendezvényeiken.

– Liszt Ferenc ezer szállal kötődött ide, a világban mindig Sopron vármegyei útlevéllel járt. Szerette városunkat, büszke volt Sopronra, magyarnak vallotta magát – folytatta Bencsik Erzsébet. – A Lenck-villában volt egykor a Liszt-hagyaték egy része, köztük a zongorája is. Az anyag szétszóródott. Tervünk, hogy létrehozzunk egy Liszt-emlékszobát. Itt helyet kaphatna a zongora és azok a tárgyak, amelyeket felkutatunk. A Liszt-társaságról

egy Liszt-emlékszobát. Itt helyet kaphatna a zongora és azok a tárgyak, amelyeket felkutatunk.  


A Liszt-társaságról

A legelső Liszt-társaság 1893-ban alakult meg Budapesten. Tevékenységüket a II. világháború után betiltották. Az egyesületet végük 1973-ban sikerült ismét újraéleszteni. Első vidéki tagozatként a soproni jött létre 1974-ben.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...