Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zenélés élménye
Hoffer Péter hisz abban, hogy egy-egy fellépés szárnyakat ad a gyerekeknek. Felvételünk a tavalyi Sopron Zenél! programon készült, ahol együtt léptek színpadra fiatalok és idősek.

A 25 éves jubileumra meglepetéskoncerttel is készülnek

A zenélés élménye

| Köves Andrea | Kultúra

Huszonöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a soproni Hoffer Dobiskola. Az alapító: Hoffer Péter az egyik legismertebb hazai dobos, Rúzsa Magdi zenekarának állandó tagja.

– Az első években mindössze hét–nyolc tanulóval foglalkoztunk Szolcsányi Szabolcs barátommal, jelenleg csak a dobosok több mint hatvanan vannak – mesélte Hoffer Péter. – Emellett az évek folyamán gitárral, basszusgitárral és zongorával is bővült a kör, sőt, most már két saját zenekar is alakult az iskolában a tanítványok közreműködésével, Tancsák Csaba vezetésével. Ez azért is fontos, mert a kezdet kezdetén is az volt az egyik legfőbb célkitűzésünk, hogy igazi közösségi élményként éljék meg a zenélést a nálunk tanulók. Bécsben, az American Institute Of Music nevű intézményben szereztem a diplomámat, ez inspirált a tanításban. Hiszek a gyakorlaton alapuló, egyénre szabott oktatásban, és abban is, hogy nem kell egyik gyereket a másik fölé helyezni, hiszen mindenkinek más a fejlődési pályája, más a stílusa. Saját magam először versenysportolónak készültem, de mindig az elsőségért hajtottam, ez a kényszer zavart. A zenélésben találtam meg azt a szárnyalást, ahol nem feszélyez a versenyszellem, ahol nincs első és utolsó, csak más-más technikájú, stílusú dobos van. Ezt az érzést szeretném átadni a többi tanárral együtt a tanítványoknak.

Míg régebben általában 10–12 éves korban találtak rá a gyerekek a zenélésre, ma már a többség hat–hétéves korában fog a kezébe először dobverőt. Lenne fiatalabb jelentkező is, de azt nem javasolja a szakember. Érdekes tendencia, hogy ma már egyre több felnőtt is betér az iskolába, hogy a gyermekkori álmait megvalósítva a dobok mögé üljön, és a saját örömére játsszon. A gyerekeknél is ez a legfőbb cél: az élmény átadása, nem pedig a profi zenészek kinevelése, ám a tehetségekre kiemelten figyelnek. A dobiskolában tanult egykoron Gálos Ádám, aki az Intim Torna Illegal, Toldi Miklós, a Magashegyi Underground zenekar dobosa, Riechmann Tadeusz pedig a Tyr skandináv metálbandával járja a világot.

Hoffer Péter hisz abban, hogy egy-egy fellépés szárnyakat ad a gyerekeknek, utána hónapokig lelkesebben megy a gyakorlás. Ennek jegyében már a kilencvenes években is szervezett nagyobb fellépéseket, az utóbbi években pedig megvalósította az egész országban egyedülálló, egy várost megmozgató rendezvényt: a Sopron Zenél! programsorozatát, ahol gyerekek, szülők, nagyszülők együtt léphetnek színpadra. A 2019-es fesztiválra már javában zajlanak az előkészületek, a tematika változatosnak ígérkezik: tiszteleg a 25 éves jubileum előtt, felidézi az ötven évvel ezelőtti woodstocki fesztivál zenei világát, illetve egy nagyszabású meglepetéskoncerttel is készülnek.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...