Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A megismerés helye
Szőcs Géza a Torony Galéria műhelyében – ez az alkotómunka terepe, itt tart rajzszakkört is. Fotó: Pluzsik Tamás

Szőcs Géza: Egyre nagyobb teret biztosítok a fiataloknak

A megismerés helye

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Soproni Egyetem négy elsőéves hallgatójának nyílt kiállítása a Torony Galériában. A Szent György utcai kiállítótérben rendszeresen láthatunk színvonalas tárlatokat, de Szőcs Géza a műhelyben rajzszakkört is vezet.

LÉTRA 22 címmel látható május 9-ig a négy egyetemista: Árvai Luca, Hunyadi István, Kovács Zsófia és Vajda Lilla kiállítása a belvárosi Torony Galériában. A tárlatot Nagy Máté éremművész, az Alkalmazott Művészeti Intézet tanára nyitotta meg, aki kiemelte: a rajz minden művészeti gondolkodás alapja, legyen az ábrázolás, szoborplasztika, tervezőművészet vagy építészet. – A rajz valójában a megismerés, a megértés, az elmélkedés, a kísérletezés és az újítás eszköze. Egy rajz tehát nem csupán a látvány ábrázolása, hanem az emberi gondolkodás lenyomata, egyfajta fosszília – hangsúlyozta Nagy Máté, aki külön köszönetet mondott Szőcs Géza grafikusművésznek, a Torony Galéria művészeti vezetőjének, hogy lehetőséget biztosított a kiállítás megrendezésére.


– Örömmel és gondolkodás nélkül mondtam igent Mészáros György festőművésznek, az AMI egykori igazgatójának, jelen kiállítás egyik ötletgazdájának, hisz egyrészt a Soproni Egyetem nemcsak a kiállító diákoknak, hanem nekem is az alma materem – folytatta Szőcs Géza. – 1992-ben én is ott szereztem meg erdőmérnöki diplomámat, másrészt pedig mint grafikusművész rendkívül sokat köszönhetek az egyetem képzőművészeti körének, személy szerint pedig Soltra E. Tamásnak, első mestereim egyikének.


Maga a Torony Galéria eredetileg egy többszintes középkori lakótorony volt, talán a város egyik legrégebbi épülete, melyből a szabolcsi, illetve erdélyi gyökerekkel rendelkező művészházaspár, Magyar Mónika és Szőcs Géza igazi képzőművészeti fellegvárat varázsolt. 2011-től szervezik az önkormányzati tulajdonú galéria kiállításait. A pandémiát megelőzően évente 8–10 tárlat volt az egyedi hangulatú galériában, mely alatt meglapul a „toronyőr”, azaz Szőcs Géza „szíve csücske”, a műhely.


– Több mint húsz évvel ezelőtt Mónival itt volt az első közös kiállításunk, képzőművészként lényegében ezzel debütáltunk Sopronban. Idelent a műhelyben pedig igazi alkotómunka folyik, minden hétfőn egy rajzkört vezetek, amely reményeim szerint része annak a változásnak is, ami a galéria általam elképzelt jövőjét illeti: egyre nagyobb teret szeretnék ugyanis biztosítani a fiataloknak. Mindez számomra egyfajta misszió, amit őszinte örömmel végzek.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...