Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zöldülő Sopron
Sopronban a panellakások több mint 90 százaléka megújult. Fotó: Filep István

Zöldülő Sopron

| Zöld Sopron

Áder János volt köztársasági elnök meghívására a Kék bolygó című podcast vendége volt dr. Farkas Ciprián.

Sopron polgármestere beszélt arról, hogy a panelfelújítási programban 5200 lakás újult meg épületgépészeti és energetikai szempontból, ez a panellakások több mint 90 százaléka. A program finanszírozását az állam, az önkormányzat és az adott társasház egyenlő arányban fedezte. A közvilágítás korszerűsítése során a város mintegy 6000 villanyoszlopából 2500 kapott LED-es fényforrást. Ahol cserélték a lámpákat, ott felével csökkent az energiafogyasztás.

– A Zöld busz program nagy kérdése a finanszírozás – mondta dr. Farkas Ciprián. – Sopronban 27 busz biztosítja a közösségi közlekedést, cseréjük meglehetősen költséges. De ezen túlmenően szemléletformálásra is szükség lenne, hiszen jelenleg jobbára azok használják a közösségi közlekedést, akiknek ingyenes: a nyugdíjasok, a kismamák és az iskolások.

Sopronban a jövőben bővítik a kerékpárutakat, ami a turizmus miatt is fontos. A zöldítési program keretében pedig új közparkokat hoznak létre, továbbá támogatják azokat a céges beruházásokat, amelyek napelemmel biztosítják a szükséges energiát – hangsúlyozta a podcastben a polgármester.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...