Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Tűzgyújtás a szabadban

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az önkormányzati rendelet szerint április 30-ig engedélyezett a kerti hulladék szabadtéri égetése. A szabályt megszegők tűzvédelmi bírsággal sújthatók.

Néhány napjuk maradt még a kerttulajdonosoknak, hogy az ingatlanukon felhalmozódott kerti hulladékot, lomot, avart szabályszerűen elégessék.
– A kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken lehet elégetni, ahol az égetés anyagi kárt nem okozhat – közölte lapunkkal Gyenge Koppány, a polgármesteri hivatal közbiztonsági referense.

– Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. Az égetés során rendelkezni kell a tűz oltásához szükséges eszközökkel, felszerelésekkel. A tűz oltására alkalmasak a tűzoltó készülékek, a tűz közelébe készített öntözővíz, vödörben bekészített víz vagy homok és lapát. Nem szükséges a felsoroltak mindegyikét előkészíteni, azonban szükséges esetén felkészültnek kell lenniük a tűz eloltására.
Mint megtudtuk, a külterületi növényihulladék-égetés vagy irányított égetés szabályait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg. Ilyennek minősül minden külterületi növényi hulladék vagy lábon álló növényzet – száraz fű, avar, szőlővenyige, nádas, összehúzott száraz növényzet égetése. – Nem tartozik ebbe a kategóriába a külterületi magántulajdonban lévő ingatlanokon, valamint kijelölt tűzrakó helyeken történő tűzrakás, szalonnasütés, grillezés. A külterületen történő égetést 10 nappal korábban írásban kell bejelenteni a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek (Sopron, Tűzoltó köz 2.). Az eljárás illetékköteles, vagyis háromezer forint értékű illetékbélyeggel kell ellátni a bejelentést.


A központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom felülírja a megengedő rendelkezéseket. Azaz nem lehet tüzet gyújtani erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. Vagyis a kijelölt tűzrakó helyeken, mint például az autóspihenő.


– Az elmúlt évek során tapasztalhattuk, hogy gyakran pillanatok alatt szép, napos, szélcsendes időből viharos erejű széllökések keletkeznek, ezért nem elegendő az aktuális időjárást megfigyelni a tűzgyújtás előtt, hanem feltétlenül tájékozódni szükséges az előrejelzésekről is – zárta Gyenge Koppány.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...