Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tervezzük meg a kertet!
Fotó: Soproni Téma archívum

Tervezzük meg a kertet!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Február a kerttervezés hónapja, amikor is érdemes eldöntenünk, hogy a kis birtokunkon mennyi helyet foglaljanak el a gyümölcsfák, a veteményes, illetve a dísznövények.

Sokszor az a legnehezebb, hogy a gyerekkori álmainkat összehangoljuk a realitással. A legtöbben azt is elvárják a kerttől, hogy hasznos legyen, ám bele kell nyugodnunk, hogy egy kiskert nem fogja a teljes évi zöldség- és gyümölcsigényünket fedezni.

– A fák adják az alapot, melyek helyén nem lehet változtatni, és a méretük, az árnyékuk meghatározza a kert többi részét – kezdte dr. Tuba Katalin, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docense. – Ezután következnek az évelők és a bogyós gyümölcsök, melyeket 3–10 évente érdemes máshova telepíteni. Az egyéves növények esetében nézzünk utána, hogy mit, mi után ajánlott ültetni! Bab után például nem javasolt borsót vetni, viszont paradicsompalántákat lehet egymás után többször is ugyanoda telepíteni.

A másik szempontunk lehet az, hogy létezik „káros és hasznos szomszédság”. A büdöske néven ismert virág például távol tartja a nagy barna csigát a kelő kaportól. A paradicsom mellé nyugodtan ültethetünk hagymát vagy zellert, mert más a károsítója. Ám nem szabad egymás mellé telepítenünk például paradicsomot és burgonyát, illetve zöldbabot és fejteni való babot, mert ugyanaz a károsítójuk, és megfertőzik egymást.

– Olyan növényeket érdemes termesztenünk a kiskertben, amelyek egészségesek, és nehéz beszerezni őket, hiszen többek között a burgonyához nagy mennyiségben, olyan áron lehet hozzájutni, hogy nem éri meg foglalkozni vele, és a növényvédelme sem egyszerű – folytatta a kertészmérnök. – Kevés helyen kapható például a fekete gyökér, a rebarbara vagy a torma, de az is jól jöhet, ha mindig van a háznál friss gyógy- és fűszernövény, mint például a rozmaring, a szurokfű, a kakukkfű vagy a borsikafű.

Azzal, hogy a különféle kategóriák között van átmenet, nyerhetünk helyet. A gyümölcsfák és a zöldségek is szolgálhatnak dísznövényként. Gondoljunk csak bele, mennyire jól mutat egy pagoda karfiol, a sárga-zöld csíkos cukkini, a díszsóska vagy akár a fodros kelkáposzta! Miután megterveztük a kertünket, a tervet tegyük el a következő évekre, hogy nyomon tudjuk követni a vetésforgót!

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...