Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szárnyakkal a Föld fölött
Kránitz Roland fotóin „megszólalnak” a madarak – balra gólyatöcspár ölelkezik, fent a búbosbanka viszi zsákmányát, jobbra feketenyakú vöcsök úszkál.

Kránitz Roland: Imádtam a tiszaalpári fotózás minden percét

Szárnyakkal a Föld fölött

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Búbos banka, feketenyakú vöcsök és gólyatöcs – karcsú kis madarak, amelyek szinte megszólalnak Kránitz Roland fényképein. A soproni fotós Tiszaalpáron számtalan madarat lencsevégre kapott.

– Imádtam minden percét, bár nagyon nehéz volt elkapni őket – ezt mesélte a tiszaalpári fotózásról Kránitz Roland. Újságunkban rendszeresen közlünk válogatást munkáiból – korábban láthattuk már virágokat, valamint egerészölyveket, réti sast, szarkát és fácánkakast megörökítő fényképeit is. Ezúttal három madárfajt mutatunk be.

A búbos bankát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület háromszor is az év madarává választotta (1989, 1990, 2015). Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is fészkel, telelni Afrikába vonul. Rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbitát visel. A rétekkel, legelőkkel határos, öreg erdőket kedveli, ahol a fészkeléshez odvas fákat talál. Lakott helyeken, településeken is megjelenik.

A feketenyakú vöcsök Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európában, Ázsiában, Dél-Amerika északi részén és Észak-Amerika nyugati felén él. Kedveli a sekély mocsarakat, de megtelepszik a halastavaknál is. Víz alá bukva, sebes úszással szerzi vízirovarokból, rákokból, csigákból, halakból és növényi részekből álló táplálékát.

A gólyatöcs Európa és Ázsia déli részén honos. Sekély édes- és brakkvizek (félsós), valamint lagúnák lakója. Telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Hosszú lábaival az édes vagy enyhén sós, sekély vízben lépegetve keresi rovarokból, rákokból és lárvákból álló táplálékát. Márciustól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon. Hazánkban 200–400 példány él. 2019-ben az év madarának választották.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...