Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ramsari bizottság: a Fertő fejlesztése nem jelent kockázatot

Ramsari bizottság: a Fertő fejlesztése nem jelent kockázatot

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Fertő – Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központjában, a sarródi Kócsagvárban tartotta meg kihelyezett ülését a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága. A résztvevők a megbeszélésen a Fertő Part beruházás környezeti értékekre, különös tekintettel a Fertő Ramsari terület természeti értékeire gyakorolt hatását vitatták meg.

Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő – Hanság Nemzeti Park igazgatója előadásában hangsúlyozta: a fejlesztés nem érint különösen védett természeti értékeket, hiszen a beruházás kizárólag egy eredetileg is idegenforgalmi célra, mesterségesen létrehozott területen valósul meg. A térség környezeti értékeit bemutató Ökocentrum kialakításával pedig a védett, természetvédelmi értékeket tekintve legértékesebb belső területeket még inkább megóvhatják a látogatóktól.  

Kárpáti Béla, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tervezés kezdeti szakasza óta kapcsolatban vannak az illetékes környezetvédelmi hatóságokkal és szervezetekkel. A beruházás során a kivitelezési munkálatokat természetvédelmi monitoring kíséri majd az élővilág védelme érdekében.

A Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága nevében dr. Dévai György elnök hangsúlyozta: a magyar bizottság a tervek pontos ismeretében és a helyszíni bejárás tapasztalatai alapján megállapítja, hogy a fejlesztés természetvédelmi, környezetvédelmi szempontból, különös tekintettel a Fertő Ramsari Terület természeti értékeire nem jelent kockázatot.

Kárpáti Béla megnyugtatónak nevezte, hogy a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága is elismerte az alapos megelőző munkát.

A Ramsari Egyezményről:

Az egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen a vízimadarak élőhelyeinek védelméről szóló nemzetközi megállapodás. A legrégebben fennálló természetvédelmi államközi megállapodás. 1971-ben 18 ország képviselői az iráni Ramsar városában írták alá az egyezményt, amely hivatalosan 1975-ben lépett hatályba. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, amelynek ma már csaknem 170 ország tagja.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...