Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az állami erdőben naponta két kilogramm szedhető

Őszi gombaszezon

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A szeptemberi időjárás – a gyűjtők nagy örömére – kedvezett a gomba növekedésének. Ez abból is látszik, hogy naponta akár ötvenen is felkeresik a piacon működő bevizsgáló szakembert.

Az ősz eleji csapadékos időjárás, majd a rá következő meleg igencsak előcsalogatta a földből a gombákat. Igaz, a vargánya, a csiperke szezonja már kezd kifutni, ám a hidegebbre forduló idő sem jelenti azt, hogy gomba nélkül maradna az erdő. Ilyenkor bújnak elő a hideget, a fagyot is jól tűrő fajok.
A Sopron Holding az önkormányzatnak köszönhetően ősszel is biztosítja a piacon a leszedett gomba ingyenes bevizsgálását.
(Az időpontok a www.sopronholding.hu internetes oldalon érhetők el.)

Mint azt Varga Bolgárka gombaszakértőtől megtudtuk, volt olyan nap, amikor ötvenen is felkeresték az irodát.
– Maga a vizsgálat pár perc, de ez mindennél többet ér, hiszen így elkerülhető, hogy a gyűjtők mérgezést okozó gombából készült ételeket fogyasszanak el. Idén eddig szerencsére nem találkoztam gyilkos galócával. Az enyhébb mérgezést, gyomorpanaszokat okozó karbolszagú csiperkéből azonban több tíz kilogrammnyi mennyiséget kellett kidobni. Összességében azt tapasztalom, hogy mind tudatosabbak a gombászok. Ez jól látszik abból, hogy szerencsére egyre kevesebb mérgezést okozó fajjal találkozom.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az erdőt, rétet járva a gombát lehetőleg papírzacskóba, kosárba tegyék bele, a műanyagot mindenképpen kerüljék! Fontos, hogy a le nem szedett gombát ne rugdossák szét, hiszen az fontos eleme a természetnek.

A gomba meglehetősen gyorsan romlik, így érdemes a leszedés után a lehető legrövidebb idő alatt bevizsgáltatni, majd elkészíteni, esetleg tartósítani. Az állami erdőkben saját fogyasztásra naponta két kilo­grammnyi mennyiség szedhető. Az ehető gombák is okozhatnak egyéni érzékenységet, emellett fontos az is, hogy hat­éves kor alatti gyermekek ne fogyasszák ezeket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...