Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű hazai finomságok

Több környékbeli termelő bemutatkozási lehetőséget kap az új üzletben

Népszerű hazai finomságok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre népszerűbbek hazánkban azok a kis üzletek, amelyek a hazai kistermelők minőségi portékáit kínálják. A szakember szerint a koronavírus-járvány még inkább ráirányította a figyelmet a tudatosabb vásárlásra.

– Egyre többen figyelnek arra, hogy milyen élelmiszerek kerülnek a család asztalára – mutatott rá dr. Mészáros Katalin, a Soproni Egyetem közgazdaság-tudományi karának egyetemi docense. – Kutatásaim szerint a fogyasztók egy része tart azoktól a nagy üzletláncolatban található termékektől, amelyek távolabbi országokból érkeznek, hiszen nem tudják, milyen anyagokkal, vegyszerekkel kezelték őket, hogy tartósabbá váljanak. A hazai termékeket ebből a szempontból nyomon követhetőbbnek találják. Mindemellett meghatározó a kistermelők által nyújtott ízélmény, a természetközelibb gazdálkodás, a kevésbé gépesített élelmiszer-előállítás, a hagyományosabb technológiák alkalmazása.

A szakember szerint gazdaságélénkítés szempontjából is hasznos, ha a hazai kistermelőknek szavazunk bizalmat. Egyre nagyobb az igény a személyesebb vevő–vásárló viszonyra, amelyet egy kisebb üzlet kínál. Dr. Mészáros Katalin azt tapasztalta, amikor a rendszerváltás után megjelentek a nagyobb üzletláncok hazánkban, sokan leegyszerűsítették a bevásárlást. Mára sokkal árnyaltabbá vált a kép, több időt szánunk a bevásárlásra, így vannak termékek, amelyekért továbbra is a hipermarketekbe megyünk, ám egyre inkább felfedezzük kedvenc kis speciális üzletünket.

Sopronban is több olyan boltot találhatunk, ahol a hazai termelők kínálatából választhatunk. Közéjük tartozik a belváros szívében megnyílt legújabb kis üzlet, amelynek polcain hazai termelők finomságai: házi sajtok, füstölt áruk, lekvárok, szörpök, fűszerek, mézek sorakoznak.

– Hiszünk a hagyományos magyar ételekben, ízekben, és abban is, hogy mindezt lehet egészségesen, a 21. század követelményeinek megfelelően tálalni – mondta Kovács Szabolcs Péter üzletvezető, aki abban bízik, hogy egyre több Sopron környéki termelő is bemutatkozási lehetőségre talál majd az üzletben.

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...