Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne maradjunk fűtés nélkül!
Időben ellenőriztessük fűtési rendszerünket és kéményeinket! Fotó: illusztráció

Ne maradjunk fűtés nélkül!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Még mindig nem késő, hogy szakemberrel ellenőriztessük a fűtési berendezéseket és a fűtési rendszert – tanácsolták a katasztrófavédelem szakemberei.

A hideg idő beálltával mind több háztartásban fűtenek be a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánokba, cserépkályhákba. A katasztrófavédelemnél azt tanácsolják, hogy mindazok, akik eddig elmulasztották, még most sem késő, hogy szakemberrel vizsgáltassák át a fűtési berendezéseket, a rendszert, a ké­­ményt. Ezáltal megelőzhető, hogy a téli nagy mínuszokban akár napokra is kényszerűségből hidegek legyenek a radiátorok.


A jogszabályoknak köszönhetően a lakossági kéményseprés ingyenes, így anyagi akadálya nincs annak, hogy beengedjük a lakásokba a szakembereket. Ők szükség esetén elvégzik a tisztítást és a felülvizsgálatot is.


Az utóbbi időben mind in­­­kább elterjedtek a szén-mo­noxid-­érzékelők (a megbízható készülékek listája elérhető a ka­­tasz­trófavédelem honlapján). Mint azt Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagytól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, amikor bejelez a készülék, értesíteni kell a tűzoltóságot, és azonnal elhagyni a helyiséget! Amennyiben lehetőség van rá, szellőztessünk! A helyszíni mérések alapján dönt a gázszolgáltató szakembere a to­­vábbi teendőkről, esetlegesen a meglévő gázkészülék lezárásáról vagy megjavításáról.


– Fontos, hogy azokban a he­­lyiségekben, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés vagy vízmelegítő van – amely a szoba levegőjét használja el –, gondoskodjunk a rendszeres szellőztetésről! – tette hozzá Ruskáné Takács Anita. – Cserépkályha esetén fontos, hogy legyen a pad­­lón szikrafogó, és csak olyan anyaggal fűtsünk, ami az adott készülékhez való (hulladékkal tilos). Lényeges még, hogy ne tároljunk semmi gyúlékony anyagot a kályhánk, kazánunk közelében! A hamut, salakot pedig akkor vigyük a kukába vagy ki az udvarba, ha az már teljesen kihűlt! Minden háztartásba ajánlatos beszerezni egy kisebb méretű oltókészüléket, így bármilyen kezdődő tüzet megfékezhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Újra Virágos Sopronért

Újra Virágos Sopronért

2024. 05. 08. | Köves Andrea

Közel két évtizede indult útjára az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért előadássorozat, amelynek májusi rendezvényét a Ligneum láto...