Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Megszűnhetnek az illegális kutak

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Kútamnesztiát hirdetne a kormány a vízgazdálkodási törvény módosításával, és ezzel a korábban illegálisan létesített öntözőkutak szabályossá tételét oldanák meg.

Nagy István agrárminiszter elmondta, a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére. Sok helyen nem vagy drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezek, illetve a kiskertekben lévő kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntözőkút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma. Az országgyűlésben még elfogadásra váró javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írná elő az engedélyezést. Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvízbázisokat, karszt- vagy rétegvízkészletet nem érinti.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...