Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kétoldalú egyeztetés a Fertő fejlesztéséről

Kétoldalú egyeztetés a Fertő fejlesztéséről

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Fertő tó fejlesztéséről kaptak tájékoztatást a burgenlandi tartomány képviselői, valamint az érintett osztrák szervezetek. A magyar oldalon tervezett beruházás 100 százalékban kormányzati forrásból valósul meg.

– A kétoldalú tanácskozás a legmagasabb szintű hatósági és szakmai szinten zajlott mintegy húsz szakértő jelenlétében – áll a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közleményében. – A magyarországi partszakasz fejlesztéséről részletes tájékoztatást kaptak az osztrák fél képviselői. A tervek pontos ismeretében Astrid Eisenkopf, Burgenland tartományi tanácsosa megnyugtatónak nevezte a magyar fejlesztési elképzeléseket és megállapította, hogy részükről a jövőben nem állnak fenn környezetvédelmi, illetve világörökség-védelmi aggályok. A megbeszélésen jelen lévő osztrák érintettek, szervezetek képviselői az osztrák oldalon tervezett fejlesztéseket ismertették a magyarokkal. A hatékony együttműködés érdekében pedig megállapodtak abban, hogy közös osztrák–magyar munkacsoport felállítását szorgalmazzák, amelyen a tó körüli jövőbeni fejlesztésekről egyeztetnek majd.  

A megbeszélésen a két régió közötti kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Nagy Andor bécsi magyar nagykövet. A Fertő tó magyar oldalára tervezett projekt az osztrák médiában rossz megvilágításba került, a megbeszélésen többek között ezeket a tévhiteket és a felmerülő kérdéseket tisztázták a felek.

Astrid Eisenkopf, Burgenland tartományi tanácsosa 2015 óta felel a fenntarthatóságért, környezet- és klímavédelemért, valamint a tartomány vidékfejlesztési ügyeiért. Véleménye szerint az együttműködés rendkívül fontos, és üdvözli az ötletet, hogy megújuljon a Fertő tó magyar része is. A találkozót megelőzően felmerült aggályaira megnyugtató válaszokat kapott, mint mondta: az információ hiánya okozta a problémát.

A fejlesztésért felelős Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Kárpáti Béla részletesen bemutatta a fejlesztési terveket, hangsúlyozta, hogy több vizsgálat is készült, melyek egyike sem állapított meg határon átnyúló negatív hatást. Kiemelte, hogy a fejlesztő cég a kötelező tájékoztatást megtette az osztrák fél részére. Az Osztrák–Magyar Vízügyi Bizottság pontos és részletes tájékoztatást kapott a fejlesztési tervekről, és azokat jóváhagyta.

Kapcsolódó cikkek

Újra Virágos Sopronért

Újra Virágos Sopronért

2024. 05. 08. | Köves Andrea

Közel két évtizede indult útjára az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért előadássorozat, amelynek májusi rendezvényét a Ligneum láto...