Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hajléktalanellátás

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Sopronban kiépült rendszer és szolgálat foglalkozik a hajléktalanok ellátásával, illetve azzal is, hogy visszavezessék őket a társadalomba.

– Városunkban mintegy nyolcvan regisztrált hajléktalant tartunk nyilván – tudtuk meg Marosiné Németh Máriától, a Soproni Szociális Intézet hajléktalanellátási részlegvezetőjétől. – Napközben a Magyar utca 22. szám alatt található nappali melegedőben tisztálkodási, mosási, csomagmegőrzési, ételmelegítési lehetőséggel, valamint a népkonyhai szolgáltatással várjuk a betérőket. A konyhán ötven adag ételt tudunk kiszolgálni. Éjszakára pedig a Kossuth Lajos utcában lévő éjjeli menedékhelyen kapnak ellátást a hajléktalanok. A harmincnégy férőhelyes épületnek ilyenkor húsz–huszonkét lakója van, ám amikor beköszönt a fagyos tél, akkor bizony telt házzal működik. Szükség esetén tudjuk bővíteni a kapacitást. Az átmeneti szállón heten alszanak.   

Mint megtudtuk, a hajléktalanok egy része az erőfeszítések ellenére sem veszi igénybe a nappali melegedő, illetve az éjjeli menedékhely szolgáltatásait. Sokan üres, elhagyott, romos épületekben vészelik át az éjszakákat. A „lakók” egy része vaskályhát szerzett be, így fűteni és főzni is tud. Néhányan azonban betérnek a nappali melegedőbe ebédelni.

– A törvényi előírásoknak megfelelően hétfőtől vasárnapig huszonnégy órás szolgálatot biztosítunk – tette hozzá Marosiné Németh Mária. – Az utcai szociális munkatársak rendszeresen járják a várost, kutatják fel azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok meghúzódhatnak, valamint tartják velük a kapcsolatot. Emellett tájékoztatják őket a szabálysértési törvényváltozásról. Szórólapokat nyomtattunk ezzel kapcsolatban, és napi szinten a melegedőben és az éjjeli menedékhelyen szóban is elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Adományok

A Sopron Segít Közalapítvány rendszeresen támogatja a hajléktalanokat ellátó egységet. A legutóbbi százezer forintos adományból konzerveket, ruhákat, takarókat vásároltak.

Kapcsolódó cikkek

Újra Virágos Sopronért

Újra Virágos Sopronért

2024. 05. 08. | Köves Andrea

Közel két évtizede indult útjára az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért előadássorozat, amelynek májusi rendezvényét a Ligneum láto...