Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egyeztetés a Fertő tó fejlesztéséről

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Fertő parti fejlesztésekről egyeztetett a beruházás lebonyolításáért felelős Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület képviselőivel. A megbeszélésen a fejlesztéssel kapcsolatos világörökségi kérdések megtárgyalása állt a középpontban.

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke hangsúlyozta: a fejlesztés több évtizedes lemaradást, azon keresztül rengeteg hiányosságot számol fel. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a tervek, azok szigorú elbírálása után, a térség világörökségi értékeinek védelmében valósuljanak meg. A Fertő – táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke örömmel látja, hogy a beruházást lebonyolító cég is kiemelten kezeli a világörökségi védelmi szempontokat.  

Az egyeztetésen elhangzott: a Fertő part fejlesztés első ütemének terveit az Országos Tervtanács bírálta el és hagyta jóvá. A fejlesztés második ütemének tervei ugyan ezen egyeztetési és bírálati rendszeren keresztül, az Országos Tervtanács szakembereinek konzultációjával vált véglegessé.

A világörökségi értékek maximális megőrzése érdekében a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. világörökségi hatástanulmányt készíttetett, amelyet a szakterületért felelős államtitkárság illetve, a területileg illetékes örökségvédelmi hatóság is jóváhagyott.

A mai megbeszélés eredményeként megállapítható, hogy a térség valamennyi szereplőjének - így a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesülete és a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. számára is fontos, hogy a fejlesztések mellett megőrizzük azokat a kultúrtáji és természetvédelmi értékeket, amelyek a világban csak itt találhatók meg, és amelyek egyedisége teszi a Fertő – tájat a világörökség részévé.

A résztvevők kihangsúlyozták: közös feladatuk, hogy ezeket a páratlan kincseket minél többen megismerjék. A rendkívüli fejlesztési lehetőség annak köszönhető, hogy a Magyar Kormány kiemelt turisztikai desztinációvá nyilvánította a Sopron – Fertő térséget, amelyben az ország legnagyobb turisztikai beruházása valósulhat meg. A Fertő part komplex fejlesztése várhatóan olyan gazdaságélénkítő hatással jár majd, amelynek köszönhetően az egész térség jelentős előrelépést tud tenni.


Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.