Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tisztább városért!
A város köztereit – köztük a körforgalmakat is – a Sopron Holding tartja karban, de a lakosságnak is megvan a maga feladata Fotó: Soproni Téma-archívum

Hasznos tudnivalók a környezet megóvásáért

A tisztább városért!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Fontos, hogy ne csak otthonunk, hanem környezetünk, közterületeink is tiszták, rendezettek legyenek. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy a lakosság mit tesz környezetének tisztasága érdekében.

A soproni önkormányzatnál felhívták a figyelmet: fontos tudni, hogy akár saját ingatlanunkról van szó, akár béreljük azt, a telekhatár és az úttest közötti szakasz takarítása mindenkinek a saját feladata. Ehhez a járda és a zöldterület takarítása, szükség esetén a fű nyírása is hozzátartozik. A közterület takarítását minden nap el kell végezni. Ahhoz, hogy környezetünk tiszta legyen, a szemetet ne az úttestre seperjük, hanem azt a kukába öntsük!


Minden évszaknak megvan a maga sajátossága és ezáltal feladata is. Az őszi falevélgyűjtés, a téli hó- és jégtakarítás után tavasszal és nyáron szükség esetén a fű nyírása a zöldterületeken és minden évszakban az ingatlan körüli közterületi részen a hulladék takarítása kötelező.


Közterületre engedély nélkül semmiféle hulladékot, sem nyesedéket, sem építési törmeléket nem szabad kirakni. Gépjárművet sem lehet közterületen mosni.
Az STKH minden évben előre meghirdetett módon zöldhulladékgyűjtést szervez, ennek pontos idejéről a postai úton megküldött tájékoztatón felül tájékozódhatnak a www.stkh.hu weboldalon is. A kertekből összeszedett, a zöldhulladékgyűjtő zsákba rakott leveleket, apró gallyakat telefonos (99/506–483) bejelentés után, a megadott gyűjtési napokon elszállítják. Sopronban a 170 literes zöldhulladékgyűjtő zsák 200 forintért megvásárolható a Zöld Állomás üzletben (Mátyás király utca 34.).


Természetes és elvárható, hogy a közterületen ne szemeteljünk, ne szennyezzük környezetünket a kutyák piszkával, azt a sétáltatónak akármekkora testű kutyáról is van szó, azonnal fel kell takarítania.


Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy városunk tisztább legyen. Amennyiben mindenki a saját portája előtt rendet tart, és összefogunk a tisztább város érdekében, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat környezetünkben, ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy mulasztásunk miatt a nem is alacsony pénzbírságot ki kell fizetnünk.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...