Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Wallner Ignác-emléktábla és relief a Villa soron

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

„Dr. WALLNER IGNÁC c. tanker. kir. főigazgató emlékének hálás tanítványai és polgártársai” olvasható a Wallner-villa  (Villa sor 4.) kerítésének kőoszlopán lévő márvány emléktáblán. Dr. Wallner Ignác (1847–1929) tizenhét évig, 1897 és 1914 között volt a mai Széchenyi-gimnázium jogelődjének, az egykori soproni Magyar Királyi Állami Főreáliskolának az igazgatója. „…egy már letűnt, nyugodt, szép korszaknak volt lelkileg kimagasló egyénisége; munkássága ebben a városban csendesen, minden feltűnést kerülve és mégis maradandó hatást eredményezve folyt le.


Mint tanár, mint igazgató, mint tudós, mint a városi köztörvényhatósági bizottság tagja, mint természetbarát, mint a klasszikus zene kedvelője, s mint magánember egyaránt kiváló szerepet vitt a világháborút 30–40 évvel megelőző Sopron társadalmi és tudományos életében” – méltatta és búcsúztatta őt sírbeszédében tanárkollégája, majd később igazgató utódja, dr. Lauringer Ernő. 1930-tól közel húsz esztendőn keresztül dr. Wallner Ignác nevét viselte a Villa sor.

Ffotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.