Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Visszatérünk régi életünkhöz
Sopronban is megteltek a vendéglátóhelyek teraszai az elmúlt hétvégén. Fotó: Filep István

Orbán Viktor: Négymillió beoltott után további enyhítések jönnek

Visszatérünk régi életünkhöz

| Munkatársunktól | Városi hírek

A vendéglátóhelyek teraszai már az elmúlt héten megnyitottak. Orbán Viktor miniszter­elnök bejelentette: négymillió beoltott után további enyhítések várhatóak.

Városunkban is megteltek a vendéglátóhelyek teraszai az elmúlt hétvégén. A soproniak kihasználták a jó időt és azt, hogy a szabadban lévő asztalokhoz már le lehetett ülni. A kijárási tilalom 11 órára tolódott, és fél 10-ig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek. Az élet újraindítása során lépésről lépésre halad az ország, de a védőoltások felvétele mellett nem feledkezhetünk meg a járványügyi előírások maradéktalan betartásáról sem. Abban az esetben, ha nem vigyázunk, elszabadulhat a járvány.

– A hét közepén négymillió beoltottnál megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok számára, akiknek van védettségi igazolványuk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt pénteken a Kossuth Rádióban. – Látogathatóak lesznek a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a játszóházak, a múzeumok és a könyvtárak. Ezeken felül a hotelek és az éttermek belső része is elérhetővé válik oltási igazovánnyal. A miniszterelnök szerint a felnőtt lakosság több mint fele védett már, de még mindig nincsenek elegen beoltva. Aláhúzta: ha rendelkezésre áll majd több vakcina, akkor a világban élő magyarok lesznek a soron következőek.

Orbán Viktor hazánk és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti kapcsolatokról tárgyalt a világszervezet elnökével, Hans Klugéval. – A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé, hanem egy saját terv szerint haladunk, ugyanakkor a szervezet szerint Magyarország példaértékűen kezelte a járványt – tette hozzá.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a kijárási tilalom éjfélkor kezdődik, és este 11 óráig vásárolhatnak.

A jogszabály a négymilliomodik oltás (első dózis) beadását követő napon lép hatályba.

Tömeges oltás:

Sopronban is elkezdődött a regisztráltak tömeges oltása. Hétfőn, kedden, szerdán a Soproni Gyógyközpont Várisi úti oltópontján kaphatták meg a Sinofarm vakcinát azok, akik regisztráltak az oltásra, és online foglaltak időpontot.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.