Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Vírus: gazdasági intézkedések

| Munkatársunktól | Városi hírek

A tervek szerint lapunk megjelenésének idején, április 22-én, szerdán megnyitják a Sopronkőhida és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közötti határátkelőt.

Újabb határátkelő nyílt

Dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila soproni országgyűlési képviselők keresték meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azzal a problémával, hogy az Ausztriában dolgozó magyaroknak reggelente hosszasan kell várakozni a soproni, Bécsi úti határátkelőhelyen. A rendőrség ugyan példás gyorsasággal lépett, rugalmasabb és egyszerűbb ellenőrzési módszert vezettek be, ugyanakkor világossá vált, hogy tartós megoldást csak egy új átkelő megnyitása jelent. – Az osztrák külügyminiszterrel olyan döntést hoztunk, amelynek szimbolikus jelentősége is van: a páneurópai piknik helyszínéhez közeli átkelőt újra megnyitják – közölte Szijjártó Péter.

Aktuális döntések

Április 25-ig fenntartja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja majd, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a megtett intézkedésekből. Gulyás Gergely számos gazdasági döntést is ismertetett: 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni, az egyes alszámlákra feltölthető keretösszegek is nőnek. December 31-ig a szállásadóknak nem kell beszedniük az idegenforgalmi adót.

13. havi nyugdíj

Tállai András miniszterhelyettes a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában tisztázta, hogy az első évben egy-, a második évben kettő-, a harmadikban háromheti plusz nyugdíj jár majd, míg végül 2024-ben egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, és onnantól minden évben egy teljes 13. havi nyugdíjat utalnak.

Kedvezmények az agráriumban 

Más gazdasági területekhez hasonlóan június végéig mentesülnek a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól – kivéve az egészségügyi hozzájárulást – azokban az ágazatokban, amelyek legjobban kötődnek a turizmushoz és a vendéglátáshoz. – A kedvezmény ezúttal a díszkertészeket, a bor- és szőlőtermelőket, a pálinka-előállítókat, a kisüzemi sörfőzdéket és a vadgazdálkodási szolgáltatókat érinti – közölte Nagy István agrárminiszter. Bejelentette azt is, hogy az agráriumban az év végéig megkötött új hitelszerződések esetén megemelték a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millióról 200 millió forintra.

Magyarország a negyedik

Magyarország a negyedik helyre került azon a listán, amelynek a készítői az alapján rangsorolták az országokat, hogy mikor vezették be az első korlátozó intézkedéseket, milyen szigorúak az utazási korlátozások, a polgárok milyen mértékben tartják be a szabályokat, rendelkezésre áll-e elegendő teszt, illetve milyen a kórházak felszereltsége. Magyarországot csak Németország, Ausztria és Svájc előzi meg Európában. A listán egyébként nagyon rossz helyen áll, azaz feltűnően rosszul kezelte a járványt a következő három ország: Olaszország, Spanyolország és Franciaország.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.