Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Végső nyughelyen
A végtisztességen az önkormányzat részéről dr. Farkas Ciprián tanácsnok és dr. Fodor Tamás polgármester vett részt Fotó: Griechisch Tamás

Ökumenikus szertartás a Szent Mihály-temetőben

Végső nyughelyen

| Munkatársunktól | Városi hírek

Végső nyugalomra helyezték a Szent Mihály-temetőben a tavaly ősszel, az Árpád utcai parkolóház építése során talált elhunytak maradványait. A többségében civil áldozatoktól ökumenikus egyházi szertartás keretében vettek búcsút.

Az 1945. évi márciusi bombázás több ártatlan áldozatát április elején temették el az Árpád utcában. (Erről is írt Sopron könnyes, véres dátumai című könyvében dr. Németh Alajos.)  Az itt nyugvók egy része jeltelen tömegsírba került, másokat külön, névvel ellátott koporsóba helyezték. 1947-ben exhumálták a sírokat, és az áldozatok jelentős részét akkor végső nyugalomra helyezték. A mostani feltárások során azonban újabb holttestek kerültek elő, többségük beazonosíthatatlan.

Az önkormányzat gondoskodott arról, hogy valamennyi áldozat végső nyughelyet kapjon, nekik közös sírt alakítottak ki. Az áldozatok emléke előtt dr. Fodor Tamás is fejet hajtott. A polgármester a temetést követően elmondta: nemcsak civileket, hanem katonákat is találtak a régészek. Az ő földi maradványaikat korábban a budaörsi katonai temetőbe szállították, és ott katonai szertartás szerint temették el őket. Lényegében ezzel így megnyugtató módon az Árpád utcai régészeti területnek a feltárása befejeződött.

Krisch András történész egyik felmenőjét is megtalálták az áldozatok között. Göschl Nándor szőlőműves 47 éves korában az 1945. március 28-i bombázások során veszítette életét. Néhány héttel később egyházi szertartás nélkül temették a mostani Árpád utca alatt lévő temetőbe. A tömegsírokból előkerült holttestekről keveset tudnak a történészek. Többségükről soha sem derült ki pontosan, hogy ki volt. A temetésen részt  vett – a hagyományőrzők és számos soproni polgár mellett –  dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok is. Az ökumenikus szertartást Pelikán András evangélikus lelkész, Filotás Julianna református lelkész, valamint Horváth Imre város­plébános tartotta.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, az Árpád utcában egy 220 jármű befogadására alkalmas parkolóház épül. A kivitelezést régészeti feltárás előzte meg. Ennek során került felszínre egy római kori épület falmaradványa, valamint érmeket és kerámiaemlékeket is találtak. A régészek a fal maradványait, illetve annak pontos helyét digitálisan rögzítették, majd földdel visszatemették, hogy azt az utókor számára megőrizzék. Azonban a korábban elkészült kiviteli terveket felül kell vizsgálni. A cél, hogy a falat teljes épségében megtartsák, s oda ne kerüljön olyan betonoszlop, amely a parkolóházat tartja majd. A munka jelenleg is zajlik, várhatóan őszre lesz készen a végleges terv.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...