Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Valódi értéket teremtenek
Az új múzeumtér nemcsak az építész szakma, de a soproniak és a hozzánk látogató turisták tetszését is elnyerte – hangzott el az építőipari nívódíj emléktáblájának leleplezésekor. Fotó: Filep István

A Soproni Múzeumnegyedben tíz állandó kiállítást alakítottak ki

Valódi értéket teremtenek

| Etzl Edgár | Városi hírek

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának leleplezésekor dr. Farkas Ciprián polgármester. Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elismerését műemlék-helyreállítás és -rehabilitáció kategóriában nyerte el a múzeumnegyed.

– A tavaly júniusban átadott múzeumnegyed Sopron három történelmi épülete, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Storno-ház összekapcsolásából alakult ki rengeteg küzdelem, veríték árán – hangsúlyozta az emléktáblaavató-ünnepségen dr. Farkas Ciprián, aki emlékeztetett: nemrég a Lőver uszoda is építőipari nívódíjban részesült (erről lapunkban is írtunk: Építészeti nívódíj, Soproni Téma, 2024. április 17.) – Meggyőződésem, hogy méltó helyre kerültek ezek az elismerések, mindez azt mutatja, hogy a fejlesztések, amelyeken dolgozunk, valódi értéket teremtenek városunkban – tette hozzá a polgármester. – A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját. Az új múzeumtér nemcsak az építész szakma, de a soproniak és a hozzánk látogató turisták tetszését is elnyerte.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója az ünnepségen elmondta: a szakmai díjak mellett nagyon fontosak azok a nem hivatalos elismerő szavak is, amelyeket a múzeum vendégkönyvébe és online felületeire írnak a látogatók.

A rendezvényen Vermesy Sándor, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kurátora beszélt a díj történetéről, valamint elismeréseket adott át a múzeumnegyed kialakításában résztvevő alvállalkozó vállalatoknak.

A Soproni Múzeumnegyed a Modern Városok Program egyik fontos elemeként, több mint 3 milliárd forintos beruházás részeként jött létre. A három épületet falak áttörésével, új átjárók kialakításával változtatták egyetlen komplexummá, a Tábornok-ház udvarát üvegkupolával fedték le, itt egy liftet is építettek. A teljes mértékben akadálymentesített épületegyüttes tíz állandó, interaktív kiállításnak, rendezvényi és közösségi térnek, valamint egy workshop-konyhának is otthont ad.

Az év múzeuma 2024 díjra jelölték a Soproni Múzeumot. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által meghirdetett díj magas szakmai elismerés, így már a jelöltek közé kerülni is megtisztelő. A díj – és a jelölteknek szóló oklevelek – átadása május 25-én lesz Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Műemlékvédelmi séta – Sopron épített történelme a mi kincsünk, a mi hagyatékunk, azon dolgozunk, hogy megőrizzük ezt az utókornak – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester a műemlékek világnapja alkalmából tartott sétán múlt csütörtökön. A programon a hűvös idő ellenére is többtucatnyian vettek részt. Az érdeklődőknek Erdeiné Kuslics Katalin, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársa mutatta be a belváros emblematikus épületeit.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek