Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Emlékmű civil kezdeményezésre

A koronavírus áldozatainak szeretne emlékművet állíttatni a Perkovátz-Ház Baráti Köre Egyesület és a Soproni Városszépítő Egyesület – ez is elhangzott a Perkovátz-Ház Baráti Köre Egyesület múlt szerdai közgyűlésén. Az eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester is, aki méltatta a 2004 óta működő, ma már több mint 100 tagú kört.


Fotó: Filep István

Városi Hírek

Az áldozatokra emlékeztek

Az elhurcoltak neveinek felolvasásával, csendes főhajtással, koszorúzással, kövek elhelyezésével emlékeztek a holokauszt magyarországi áldozataira Sopronban, a papréti ortodox zsinagógában és a holokauszt-emlékműnél. A múlt keddi rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Tóth Éva kulturális tanácsnok, Pongráczné Várnai Márai és Juhász Adrienn önkormányzati képviselő is.


Fotó: Filep István

Egészségügyi szakmabemutató

Első kézből szerzett tapasztalat – szakmabemutató nyílt napot tartottak az egészségtudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak múlt pénteken a Soproni Gyógyközpont diagnosztikai tömbjében. A rendezvény célja a pályaorientáció segítése és az egészségügyi hivatás népszerűsítése volt.

– Tíz állomást alakítottunk ki a diákoknak, ezek olyan szakterületeket mutattak be, amelyekhez felsőfokú egészségtudományi végzettség szükséges – mondta lapunknak Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója. A rendezvényre a város összes iskolájából közel száz diák érkezett.

Az érdeklődők az állomásokon az ápolás, labordiagnosztika, radiológia, kardiológia, gyógytorna, szülészet, védőnői szolgálat, dietetikai és higiénés szolgálat területeivel ismerkedhettek interaktív módon, egészségügyi modellek, diagnosztikai gépek, valódi leletek felhasználásával.

Dr. Farkas Ciprián hivatalos jelölt

A Helyi Választási Bizottság az április 22-én 15 órakor megtartott ülésén a 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására nyilvántartásba vette a ­FIDESZ–KDNP jelölőszervezetek közös jelöltjeként dr. Farkas Ciprián polgármesterjelöltet és képviselőjelöltjeiket mind a 12 egyéni választókerület vonatkozásában. Mivel a FIDESZ–KDNP az egyéni választókerületek több mint kétharmadában állított képviselőjelöltet, ezért a bizottság nyilvántartásba vette kompenzációs listájukat is.

Kultúra, művészetek

Ismét Éneklő Ifjúság hangverseny

Többéves kihagyás után múlt szerdán rendeztek ismét Éneklő Ifjúság hangversenyt Sopronban. A kórustalálkozóra és minősítésre öt nyugat-magyarországi és egy felvidéki énekkar jelentkezett, közülük kettő a KÓTA arany minősítésével térhetett haza. A minősítéseket egy háromtagú szakmai zsűri ítélte oda. A soproni Éneklő Ifjúság hangversenyen bemutatták a „Soproni Kóruskaland” című füzetet is, ami a város kórusainak felfedezésére hívja a gyermekeket és szüleiket.

A szervező 5. Szólam Alapítvány felhívására a Győr–Moson–Sopron vármegyei Lövőről és Sopronból, a Vas vármegyei Jákról és a felvidéki Nagymegyerből jelentkeztek kórusok. A közönség széles repertoárt hallhatott a késő reneszánsztól egészen napjainkig. Többek között Bach, Mozart és Schubert művei is elhangzottak. A magyar kórusirodalomból az Éneklő Ifjúság mozgalmat 90 éve megalapító Bárdos Lajos mellett Kodály Zoltán több kórusdarabja és Vavrinecz Béla népdalfeldolgozása is felcsendült.

Sport

25. Babos trófea

A soproni Babos Tímea és Irina Hromacsjova nyerte meg a franciaországi Rouenban rendezett, 265 ezer dollár összdíjazású, salakpályás női tenisztornát. Babos ezzel karrierje 25. trófeáját szerezte meg párosban.

A magyar–orosz duó, amelyet a második helyen emeltek ki a szervezők, a vasárnapi döntőben 6:3, 6:4-re verte a brit Naikhta Bainset és Maia Lumsdent, a találkozó 1 óra 16 percig tartott.

A 30 éves soproni teniszező 13 elveszített döntő mellett a 25. serlegét gyűjtötte be, előzőleg a 2020-as Roland Garroson ünnepelhetett tornagyőzelmet párosban. Pályafutásának eddigi csúcsaként háromszor WTA-világbajnokságon, négyszer pedig Grand Slam-tornán diadalmaskodott.


Fotó: www.instagram.com/timeababos

Futóverseny – sötétben

A SMAFC tájfutó szakosztálya idén is megrendezte a különleges hangulatú Sopron városi éjszakai bajnokságot. A verseny múlt pénteken, a teljes sötétedés beállta után, este fél 10-kor kezdődött, a versenyközpont ez alkalommal a városi zenepavilonnál volt. A futók fejlámpával tudtak tájékozódni a sötét erdőben. Négy különböző nehézségű pályát állítottak össze a szervezők, volt profi tájfutóknak, de családoknak, gyerekeknek szóló pálya is. Összességében mintegy harminc futó vett részt az idei éjszakai bajnokságon, a pályákat nagyjából egy óra alatt lehetett teljesíteni. Így az éjszakai futók éjfélre haza is értek.





Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.