Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A híres zeneszerző utcája
A Liszt Ferenc utcában volt a régi kaszinó – ahogy az emléktáblán is áll, itt adott 1820-ban (9 éves korában) koncertet Liszt Ferenc. Fotók: Filep István

Sopronban járunk: A közterület 1927 óta viseli Liszt Ferenc nevét

A híres zeneszerző utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Ferenc utca a belvárosban, a Templom utca – Petőfi tér között található. 1869-től Iskola utcának hívták (Schulgasse), még korábban Walkgrabennek.

Sopron kettős fallal védett belvárosát a 17. században tovább erősítették: Lackner Kristóf a Hátsókapu mellett 1627-ben megépítette a Brückl-tornyot, amelyet 1854-ben kellett elbontani. Helyére, a mai Templom utca 23. szám alatti telekre eklektikus stílusú, az utca felől előkerttel rendelkező izraelita iskola és zsinagóga épült, amelyet 1876-ban nyitottak meg.

Az első kaszinó céljára épült kétemeletes ház az egykori Színház téren (ma Petőfi tér 3.) állt, ahol Liszt Ferenc többször is koncertet adott (először kilencévesen 1820-ban). Ugyanitt 1840-es fellépésekor a közönség soraiban élvezte a zongoraművész előadását – civil ruhában – a Sopronban katonáskodó Petőfi Sándor is.

Az 1860-as évek végén az új vigadó és kaszinó építését a városi polgárság fokozódó kulturális igénye és jelentős gazdasági ereje tette lehetővé. Helyét a régi kaszinó mellett, a nagy méretű olasz bástya bontásával nyert területen jelölték ki, a mai Liszt Ferenc utca 1. szám alatt. 1869-ben kiírták a pályázatot, de végül nem a nyertes tervet készítették el, hanem a bécsi Ludwig Wächtlert kérték fel a munkára. A modern épületben 1873. január 11-én Liszt Ferenc tartott hangversenyt. A világháború után hosszabb ideig szovjet hadikórházként szolgált, majd a szakszervezetek kezelésébe került. Később járási, majd városi kultúrház volt. Mai formáját 2002-ben nyerte el, azóta viseli a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ nevet. A Petőfi tér felé néző Munkácsy teremben korábban többnyire étterem, majd kaszinó volt. 2013 óta kiállítótér.

A Liszt Ferenc utca 2. szám alatt található Soproni Széchenyi István Gimnázium 1857-ben katolikus alreáliskolaként, majd főreáliskolaként működött. Az első és a második világháború alatt hadikórházat rendeztek be itt, jelenlegi nevét 1922-ben vette fel. 1990-ig többször jelleget váltott az intézmény, akkor vált hatosztályos gimnáziummá is.

Liszt Ferenc mellszobra 1977 óta díszíti a Liszt-központ előtti teret, a négyoszlopos fedett kút mellett.

A Liszt Ferenc utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Liszt Ferenc (1811–1886): magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár, a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.