Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb mérföldkő Sopron életében
Az inkubátorház 2500 négyzetméteres – az irodák és műhelyek mellett különböző kiszolgálóhelyiségeket is kialakítottak, valamint elkészültek a parkolók és a belső úthálózat is. A múlt pénteki átadáson végigjárta az épületegyüttest a városvezetés is. Fotók: Sopronmédia – Griechisch Tamá

Dr. Farkas Ciprián: Reméljük, hogy sikerül az Ausztriában dolgozókat is visszacsábítani

Újabb mérföldkő Sopron életében

| Huszár Judit | Városi hírek

– A helyi vállalkozók és Sopron fejlesztése szempontjából is kulcsfontosságú, hogy elkészült az inkubátorház – mondta a múlt heti átadón dr. Farkas Ciprián polgármester. Az új épületegyüttesben már több kkv. otthonra talált.

Számítógépek sorakoznak az asztalokon több irodában, a polcokon egy-egy személyes tárgy, a műhelyekből pedig munka zaja hallatszik. Élettel telik meg az inkubátorház. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Az ipar fellegvára, Soproni Téma, 2023. június 7.), elkészült a 2500 négyzetméteres épület az Innovációs és Technológiai Centrum területén. Az M85-ös keleti csomópontjától egy kőhajításnyira alakították ki az inkubátorházat, amelyben 16 műhely és 13 iroda is helyet kapott. A hivatalos átadót múlt pénteken tartották, ezen részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián jelenlegi, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint a kivitelező Stettin Hungária Magas- és Mélyépítőipari Kft. és a FÉSZ Zrt. képviselői is.

Dr. Farkas Ciprián felidézte az elmúlt négy év legfontosabb fejlesztéseit: az M85-ös gyorsforgalmi út, az uszoda, a Soproni Múzeumnegyed, a Rendészeti Integrált Központ kialakítását. Mint fogalmazott: a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók ellenére is sikerült a fejlesztéseket véghezvinni, a takarékossági intézkedéseket pedig most oldották fel.

A jövő elkezdődött

– Az inkubátorház a magyar kormány támogatásával készült el a 30 hektáros ipari park területén – mondta a polgármester. – Az volt a célunk a kialakításával, hogy a kezdő vállalkozások is otthonra találjanak itt, elinduljanak a fejlődés útján. További fontos feladatunk a kormánnyal együttműködve az ipari park benépesítése. Jelentős mérföldkő ez Sopron életében, nemcsak a helyi vállalkozók, hanem a város fejlesztése szempontjából is. Az itt keletkező iparűzésiadó-bevételekből tudjuk majd biztosítani Sopron további fejlesztését olyan színvonalon, amelyet az itt élő polgárok megérdemelnek. Reméljük, hogy sikerül a most még Ausztriában dolgozókat is visszacsábítani.

Az inkubátorház alapkövét 2022 januárjában tették le, másfél év alatt készült el az épületegyüttes, amely körül például 90 parkolót, belső úthálózatot is kialakítottak. Az első vállalkozók nyár végén költöztek be: jelenleg 4 iroda és hat műhely foglalt, de folyamatosan érkeznek az újabb pályázatok, illetve továbbra is várják a kezdő vállalkozások jelentkezését.

XXI. századi színvonal

A vasbeton vázas csarnokban 84–175 négyzetméteres műhelyegységeket alakítottak ki öltözőkkel, vizesblokkokkal. A kétszintes épületben a 13 iroda mellett 1 előadóterem és 3 tárgyaló, valamint vizesblokkok, konyha és étkező is helyet kapott. A fejlesztésnél fontos szempont volt a környezettudatosság és energiahatékonyság. Az épület fűtését és hűtését hőszivattyúk biztosítják, az áramellátást pedig napelemrendszer támogatja. Az inkubátorházat a Sopron Holding Zrt. üzemelteti.

Információk vállalkozóknak: Az itc.sopron.hu weboldalon minden információ megtalálható a soproni Innovációs és Technológiai Centrummal, valamint az inkubátorházzal kapcsolatban. A kiadó irodákról és műhelyekről fotókat, részletes leírást is közzétesznek, valamint a bérlés feltételeiről is tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.