Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Újabb családtámogatás

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az új év több lényeges változást hozott a családok életében. Az egyik legfontosabb, hogy ismét emelkedett a gyermekgondozási díj (gyed), a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyáknak pedig nem kell személyijövedelem-adót fizetni.

A minimálbér emelkedésével január 1-től 225 288 forintra nőtt a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege. Ebből családi adókedvezmény is érvényesíthető. A gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. A diplomás gyed összege is emelkedett, illetve bővül a jogosultak köre is, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra. A gyed maximális összege egyébként 2010 óta a kétszeresére emelkedett. 

A családvédelmi akcióterv új támogatási formája a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége. Ennek köszönhetően minden olyan nő, aki legalább négy gyermeket nevel vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alól. Az adómentesség – amely negyvenezer anyát érinthet évente – párhuzamosan érvényesíthető a családi adókedvezménnyel, és akkor is jár, ha elveszítette egy gyermekét.

Szintén január elsején lépett életbe a nagyszülői gyed, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. A nagyszülői gyed havi összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet, de ha több unokára vigyáz a nagyszülő, akkor ennek az összegnek a többszörösét is kaphatja.


Áfacsökkentés a vendéglátásban

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének részét képezi a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsának 18 százalékról 5 százalékra csökkentése is. Igaz, az érintett vállalkozásoknak 4 százalékos turisztikai hozzájárulást kell fizetniük. Az ebből befolyó összeget az állam tisztán turizmusfejlesztésre forgatja vissza, részben fejlesztésekre, részben marketingkommunikációra.

Forrás: kormany.hu 

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...