Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Új Határfa a kidőlt helyén

Új Határfa a kidőlt helyén

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Új határfát ültettek a kidőlt helyére nem messze az egykori mucki őrstől, közvetlenül az államhatáron.

Húsz éve követem ennek a ha­­­­­­­talmas, több mint kétszáz éves bükkfának, a Határfának a sorsát – mesélte a helyszínen dr. Csóka Pál gyermekorvos. – Itt állt néhány száz méterre az egykori mucki őrstől, közvetlenül az államhatáron. Láttam ereje teljében és láttam pusztulását is 2010 májusában, amikor egy hatalmas szélvihar kidöntötte. Időközben baráti körünk kedves találkozópontjává is vált, olyannyira, hogy minden óévbúcsúztatót itt kezdünk.


A gyermekorvos kezdeményezésére, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervezésében közös múltidézésre, valamint egy új fa­­­­csemete elültetésére gyűltek össze barátok, természetjárók, er­­­dészek, köztük dr. Jámbor Lász­­­ló, az erdőgazdaság vezérigazgatója, aki megköszönte a kez­­­­­­deményezést és kiemelte az ilyen és ehhez hasonló civil kezdeményezések fontosságát. 

Büki Attila így írt a bükkfáról: „Határfa. Az álmok és emlékek tündöklő városa fölött, az Alpok erdejében. Határfa és határváros, mely egyszerre magyar és európai…” 

Kapcsolódó cikkek

Humorsarok

2022. 01. 12.

Szénási Ferenc (Széna) soproni ­karikaturista alkotásai hétről hétre.

Mi vár ránk?

2022. 01. 12. | Horváth Ferenc

Ezt a kérdést talán kivétel nélkül mindenki felteszi év végén vagy a következő esztendő elején. Hogy mi vár ránk 2022-ben, az rajtunk is múlik.