Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Törtarany

Jegyzet

Törtarany

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Mondják, az igazi barátság próbaköve, ha bajban is segítünk egymásnak. Köteteket tölthetne meg azon történetek sora, amelyek arról szólnak, hogy miképp váltak másodpercek alatt „törtarannyá” örökéletűnek hitt barátságok, hogyan és miért fordítottak egymásnak hátat olyan emberek, akiről korábban azt hitték, hogy nincs az a vihar, amely elsodorhatná őket egymás mellől, aztán jött az első szellő, és máris ismeretlenként bámulták egymást az utca forgatagában.

Persze ismerünk híres barátságokat, gondoljunk csak Wesselényi és Széchenyi vagy Móricz és Ady legendás kapcsolatára, és még számos példát idézhetnénk a történelemből, az irodalomból vagy akár a politikából is. Azt persze ma már nem tudjuk (vagy kevésbé ismert), hogy valaha próbára tették-e barátságukat, vagy töretlen maradt egymás tisztelete és szeretete, de bizony arra is van bőven példa, amikor a pénz vagy egy nő (nők esetében pedig egy-egy férfi) miatt vált semmivé az egykor reményteljesnek indult barátság.

Barátok nélkül élni olyan lehet, mintha az őserdőben kóborolnánk egyedül, senkire sem számítva, csak önmagunkban bízva. Aztán vagy sikerül kijutni a vadonból, vagy elnyel bennünket a mélysége. Nem nehéz belátni, hogy megbízható társakkal, barátokkal nagyobb az esély, hogy leküzdjük a nem mindennapi kihívásokat. Tudom, a barátokra nemcsak akkor van szükség, ha baj van, mert a felhőtlen napokon is kell valaki, akivel megoszthatjuk örömünket, gondjainkat, akivel beszélhetünk terveinkről, aki éppúgy tud őszintén lelkesedni sikereinkért, mint családtagjaink.

Mégis, nem véletlen, hogy „bajban ismerszik meg a barát”, amikor az örökös napsütés helyett sötét felhők tornyosulnak felettünk. Ilyenkor egy szó, egy gesztus vagy akár a konkrét segítség valamilyen formája könnyítheti meg napjainkat. Néha szó szerint életmentő lehet, még akkor is, ha az a másik esetleg nem is tudja, hogy milyen mélyre dobta le a kötéllétrát, hogy felkapaszkodhassunk. Az igazi barát az ilyen helyzetekben sem áll odébb, inkább minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen.

Mondják, a mai kor nem kedvez az igazán mély barátságoknak, nincsenek igazi közösségi terek, ezért is, no meg az életmódunk miatt csak felszínes kapcsolatok alakulnak ki, „bulvárbarátságok”, és a közösségi médiában köttetett ismeretségek, amelyek – ha úgy adódik – másodpercek alatt foszlanak semmivé.

Én mégis hiszem, hogy léteznek tartós és mély barátságok, s ha igen, akkor becsüljük meg, mert lehet, életünk talán legértékesebb kapcsolatát éljük velük, nélkülük pedig minden kopott és szürke lenne.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.