Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Térképen az akciók
A vásárlók előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat, ráadásul ezeket térképen is mutatja az oldal. Fotó: Filep István

arfigyelo.gov.hu: Több mint 1,25 millió látogató

Térképen az akciók

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Újabb funkcióval bővült az online árfigyelő rendszer. A térképes szűrő hatására várhatóan tovább élénkül az elmúlt hónapokban kibontakozott piaci verseny, így csökkenhet az élelmiszer-infláció.

Az arfigyelo.gov.hu címen érhető el július elseje óta az online árfigyelő rendszer. A honlapon hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjának árai láthatóak – 62 termékkategóriában. Mint arról korábban beszámoltunk (A vásárlók az akciókat keresik, Soproni Téma, 2023. szeptember 6.), az online árfigyelő rendszer egy hónapja bővült a népszerű „bevásárlókocsi” funkcióval. A szeptember végi kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: rendszert már térképes szűrővel is ellátták. – A vásárlók előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat az oldalon, ráadásul ezt vizuálisan a térképes szűrővel is megtehetik – ismertette a kormányszóvivő.

A térképes boltkereső funkció segítségével a vásárlóknak mostantól arra is lehetőségük van, hogy az ikonra kattintva – az aktuális tartózkodási helyük megadásával – a közvetlen környezetükben lévő üzleteket is lássák a térképen, majd összehasonlítsák az ezekben kapható termékek aktuális napi árait. Az új funkció hozzájárulhat az élelmiszer-infláció további csökkentéséhez.

– Szerintem rendkívül hasznos a térképes funkció – válaszolta kérdésünkre Bányász Ákos. – Nem egy városban van a munka- és a lakhelyem, így mindig másik üzletben intézem a bevásárlást. Ez az új lehetőség így nagy segítség számomra.

– Egyszer–kétszer használtam már az árfigyelőt az elmúlt hónapokban. Ez a funkció azoknak lehet jó, akik nem ragaszkodnak a „bevált” bolthoz. Érdekesen hangzik, mindenképp ki fogom próbálni – mondta Kiss Krisztina.

A platform indulása óta több élelmiszertermék – például a liszt, a margarin és a spagetti – ára legalább 15 százalékkal csökkent. A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8–9 százalékkal kerülnek kevesebbe. A húsok közül a pulykamellfilé ára csökkent a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök közel 8 százalékkal lettek olcsóbbak, egyes zöldségek árai pedig több mint 20 százalékkal csökkentek. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye ismertette a honlap forgalmi adatait is: már több mint 1,25 millió látogatója volt, és az új, felhasználóbarát funkcióknak köszönhetően a látogatók egyre több időt töltenek az oldalon. 

A legújabb fejlesztés bezárt egy kiskaput is: a térképen követhető áraknak köszönhetően azok a kiskereskedők, akik csak egy vagy két üzletükben csökkentették bizonyos élelmiszerek árát, többé nem tudnak majd előnyhöz jutni.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...