Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Térjen le a „halál útjáról”!
– A felépülés útja nem a mindig, mindenről való lemondás útja, hanem a józanság és a boldog élet útja – mondta Csizovszki Sándor addiktológiai konzultáns. Fotó: Filep István

Az alkoholizmus olyan betegség, amely fokozatosan előrehaladva mélyül

Térjen le a „halál útjáról”!

| Huszár Judit | Városi hírek

Az alkohol az egyik legveszélyesebb tudatmódosító szer – ráadásul legális. Magyarországon a friss felmérések szerint közvetlenül 800 ezer embert érint az alkoholizmus, amely szociális és anyagi leépüléssel, majd testi bajokkal jár, végül a szervezet teljes összeomlásához vezet. Röviden: a halál útja. Térjen le róla még időben! Jó kiindulópont a száraz november kampány.

November több fontos egészségügyi kampány hónapja: a bajusszal a prosztatarákra és a szűrővizsgálatok jelentőségére hívják fel a férfiak figyelmét, az üres poharak pedig a száraz november jelképei. De mielőtt a kezdeményezés részleteiről beszélnénk, tisztázzuk, hogy ki számít alkoholistának!

Aki elveszítette a kontrollt...

– Minden alkoholfüggő azt hiszi, hogy vannak fokozatok. Sokáig tagad, a környezete egyértelmű jelzései ellenére sem ismeri el, hogy probléma van – kezdte Csizovszki Sándor addiktológiai konzultáns, a Soproni Gyógyközpont pszichiátriai osztály addiktológiai részlegének szakmai koordinátora. – Tipikus védekezés, hogy a függő összehasonlítja magát másokkal, mondván, hogy ők sokkal többet isznak, vagy ő csak annyit fogyaszt, amennyi jólesik, és bármikor meg tud állni. Csak éppen azt nem vallja be, hogy sohasem akar, mert neki mindig jólesik. Alkoholfüggőnek az tekinthető, aki elveszítette már a kontrollt az alkohol felett. Amikor bebizonyosodik, hogy már nem az ő döntésén múlik a fogyasztása. És ez a kontroll sajnos nem visszaszerezhető…

Az összeomlás útja

Mint a szakembertől megtudtuk, az alkoholizmus olyan betegség, amely fokozatosan előrehaladva mélyül. És ilyen értelemben vannak fokozatok a „gépszíjas” (hetekig nem iszik, aztán elkapja a gépszíj, amikor kontroll nélkül fogyaszt) ivástól a „szintivásig” (amikor már egy bizonyos alkoholszint nélkül nem is tud létezni). A probléma folyamatosan súlyosbodik, ahhoz testi, lelki és szociális krízisek is csapódnak. Ez az út, ha nem kérnek időben segítséget, a szervezet teljes összeomlásához vezethet.


– Az alkohol a legaddiktívebb tudatmódosító szer, de kevésbé figyelünk rá, mert legális – folytatta Csizovszki Sándor. – Hiteles kutatások szerint az alkoholizmus hazánkban közvetlenül mintegy 800 ezer, közvetve pedig 1,5 millió embert érint. A Kék Pont Alapítvány száraz november kampánya a még valószínűleg nem alkoholfüggő, „kockázati ivóknak” szól. Azoknak, akik rendszeresen legalább heti 14 egységnyi italt (1 egység 0,5 deciliter rövid ital, 2 egység 1 korsó sör vagy 1,5 deciliter fehér bor) fogyasztanak. Az a lényege, hogy tegyenek egy próbát, és egy hónapig ne igyanak! Közben megfigyelhetik az alkoholhoz való viszonyukat, a sóvárgás mértékét és általában az örömforrásokhoz való viszonyulást is. Például azt, ha nem isznak, megnövekszik-e a kávé- vagy a cigifogyasztásuk. Ez tehát egy absztinenciatűrés-teszt. Ha viszont nem sikerült, kérjenek segítséget addiktológiai szakemberektől!

Segítség Sopronban

A Soproni Gyógyközpontban a segítségnyújtás teljes palettája elérhető. 5 évvel ezelőtt hozták létre a pszichiátriai osztály addiktológiai rehabilitációs részlegét (5 hónapos zárt felépülésközpontú rehabilitációs részleg és a nemrég elindult előkészítő addiktológiai részleg). Itt mindenféle szerfüggőséggel (alkohol, kábítószer, gyógyszer) és viselkedésfüggőséggel (kóros szerencsejáték-függőség) küzdő betegekkel foglalkoznak egyéni és csoportterápiás módszerekkel.

– A felépülés útja nem a mindig, mindenről való lemondás útja, hanem a józanság és a boldog élet útja. Bár az alkoholizmus gyógyíthatatlan betegség, de a józanság, a teljesen szermentes, kiegyensúlyozott, minőségi élet tudatossággal fenntartható akár egy életen át – zárta Csizovszki Sándor.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.