Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Találkozó a város fölött
A tévétorony és az erkélyéről a kilátás – a közelmúltban találkoztak itt az egykori dolgozók. Lapunknak Gyulavári Tamás (j) egykori építésvezető mérnök mesélt. Fotók: Etzl Edgár és Németh Bence

A torony tetején lévő rács szélben akár egy métert is kilenghet

Találkozó a város fölött

| Etzl Edgár | Városi hírek

Városunk legmagasabbra törő épülete a dalos-hegyi tévétorony. 53 éve készült el az ikonikus épület, amelyet számos legenda is övez. A közelmúltban az egykori dolgozók tartottak találkozót a toronyban.

Az összejövetelen részt vett a torony kivitelezésekor építésvezetőként dolgozó mérnök, Gyulavári Tamás is: ő a prezentációjában az építkezés számos mozzanatát bemutatta. Elbeszéléséből kiderült, 1968. június 18-án, néhány nappal diplomájának átvétele után kezdte a munkát, és 1970. január 28-ig, a befejezéséig dolgozott a projekten.

Mint elmondta, a Magyar Posta által megrendelt, 153 méter magas, csúszózsaluval készült épületen éjjel-nappal zajlottak a munkálatok, napi 70–150 centimétert haladtak a kőművesek. A magasan lévő építési területen először a vízellátást kellett biztosítani, és betontelepet is ki kellett alakítani. Kiemelte az épületet tervező Ybl-díjas építész, Pázmándi Margit nevét is.


Gyulavári Tamástól megtudtuk: olyan felvonó, amilyen a tévétoronyban volt, hazánkban ebben az épületben állt elsőként üzembe – kétszer le is szakadt az ellensúlya. A mérnök megemlékezett továbbá egy, az építkezés közben történt balesetről is: 1969. május 11-én a 6. emeleti erkély rászakadt az 5. emeleti erkélyre. A baleset következtében több munkás megsérült, és sajnos egy Szakács János nevű, 18 éves kőműves két nappal később belehalt sérüléseibe. – A baleset napján született meg a fiam a soproni kórházban. Miután a fiatal kollégánk életét vesztette, meglátogatott az édesapja. Egy napja voltam apa, mikor meg kellett mondanom neki, hogy meghalt a fia – emlékezett vissza a mérnök.

Gyulavári Tamás – aki 55 év után először járt a lábakon álló toronyban – a világ számos országát meglátogatta, de elmondása szerint sehol nem látott még olyan vasbeton tornyot, amelynek törzse alatt át lehet sétálni.


A torony régen „misztikus” helynek számított, a találkozón a munkatársak több érdekességről is meséltek. Beszéltek arról, hogy az épületet régen fegyveres őrök védték, és hogy a korszerű villámvédelmi berendezések használata előtt gyakran érte villámcsapás a tornyot. Visszaemlékeztek arra, hogy milyen volt télen nagy hóban Barkasszal navigálva felmenni a toronyhoz, és arra, hogy amikor nagy szél van, a torony tetején lévő rács akár egy métert is kilenghet. Szóba került továbbá egy legenda is: állítólag azoknak a férfiaknak, akik a toronyban dolgoztak, sokkal nagyobb eséllyel született lánya, mint fia...

A tévétoronyban tavaly szeptemberben avattak emléktáblát az épület átadásának 50. évfordulója alkalmából.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.