Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szükség van a véradókra
Fotó: illusztráció

Szükség van a véradókra

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A nyári hónapokban összességében nem növekszik az igény a vérkészítmények iránt, de a szabadságolások miatt kevesebb a véradó. Az OVSZ Soproni Területi Vérellátója is várja a segíteni akarókat.

A nyári hónapokban minden évben csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a meleg, a sokakat érintő aller­gia­szezon, valamint a nyári szabadságolások állnak.

– Bár a Vöröskereszt fáradságos szervező munkájának köszönhetően Sopron és Győr élen jár az országos véradói aktivitásban, ezekben a hetekben, hónapokban nálunk is megmutatkozik a véradások számának csökkenése – mondta el érdeklődésünkre dr. Örs Judit főorvos, a Soproni Területi Vérellátó vezetője, aki 31 éve dolgozik a vérellátásban. – A területünkről származó vérmennyiség döntő többségét kitelepült véradás során vesszük le, de a Soproni Gyógyközponton belüli vér­ellátóban is várjuk véradásra az önzetlen soproniakat. Hétfőnként 8 és 12 óra között mindig le tudjuk venni a vért a vérellátóban, a többi napon erre a kitelepülős véradások függvényében van lehetőség. A véradási alkalmakat az ovsz.hu honlapon lehet megtalálni, illetve szívesen nyújtunk tájékoztatást a 99/523–147-es vagy a 99/514–217-es telefonon.

A soproni véradói kedv évtizedek óta az egyik legmagasabb az országban. Kiemelkedő például a VOLT Fesztivál látogatóinak önzetlensége, ott a véradó sátornál rendszeres a sorban állás. – Az a vérmennyiség, ami korábban a nagy állami vállalatoknál egy-egy szervezett napon összegyűlt, most sok-sok munkával és sok kis cég vagy falu felkeresésével biztosítható – zárta dr. Örs Judit.

Az ovsz.hu-n is véradásra buzdítják az olvasókat. „Az elmúlt időszak alacsony véradási száma miatt a következő napokban, hetekben fokozottan számítunk az önzetlen vér­adók segítségére, hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni.” – olvasható honlapon.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.