Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szent Mihály ünnepén
Csaknem három éve, 2020. október 1-jén szentelték újra a felújított Szent Mihály-templomot, amely azóta az ország minden részéből vonzza a látogatókat. Fotó: Filep István

„Nagy ajándék nekünk a megszépült, felújított templom”

Szent Mihály ünnepén

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Szeptember 29-én ünnepli búcsúját a Szent Mihály-templom, Sopron legrégebbi plébániatemploma, amelynek védőszentje egyben a város oltalmazója is. A búcsúi hétvégén gyémántmisét mutat be Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója és elnöke.

A keresztény államokban Szent Mihály tisztelete nemcsak az egyházi ünnepkörhöz kötődik; szeptember 29-t a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, a Szent György-napkor legelőre terelt állatokat ilyenkor hajtották vissza. A katolikus egyház tanítása szerint Szent Mihály segíti át a halottak lelkét a földi küzdelem után az égi hazába, ezért is az egyik legnépszerűbb alakja a keresztényeknek.

Szent Mihály védelmében

– Szent Mihály arkangyal oltalmát védőszentként kérni annyit jelent, mint az ősiséghez, a gyökerekhez, a magyarországi egyház kezdetéhez visszanyúlni – hangsúlyozta Horváth Imre prépost, városplébános. – Hazánkban a kereszténység elindulásakor számos bazilika, nagytemplom épült Szent Mihály védelmében. Sopronban, a Szent Mihály-dombon, magaslati helyen már Szent István korában is állhatott szentély és mellette temető, az előbbi helyére épülhetett a 14. században a mai templom.

Csaknem napra pontosan három éve, 2020. október 1-jén szentelték újra a felújított Szent Mihály-templomot, amely azóta nemcsak a soproniakat, de az ország minden részéből vonzza a látogatókat.

Több esküvő és keresztelő

– Nagy ajándék nekünk a megszépült, felújított templom, egyre több fiatal kéri, hogy itt esküdhessen, és egyre több gyermeket is keresztelünk – hangsúlyozta Horváth Imre.

Sopron ünnepe

Hétvégén nemcsak a templom, de a város ünnepére is várják a soproniakat. Pénteken, Szent Mihály arkangyal ünnepén 18 órakor kezdődik a szentmise, a főcelebráns dr. Veres András megyéspüspök lesz, 19 órától szentségimádás és Szent Mihály rózsafüzér kezdődik. Szombaton 11 órától szintén a templomban Gál Péter tart előadást Az okkultizmus és az ezotéria divatja címmel. Vasárnap 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be a gyémántmisés irgalmasrendi szerzetes, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és elnöke. A mise végén a nemrégiben elhunyt Krisch Imre, a Szent Mihály Alapítvány kuratóriumának elnöke a Szent Mihály érdemrend posztumusz díjában részesül (az elismerést özvegye veszi át). A szentmisét követően agapé, táncos bemutatók és az Európai Borlovagrend tagjai által kínált bor is várja a soproniakat. 

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.