Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Széchenyi-megemlékezés

Széchenyi-megemlékezés

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Széchenyi-szobornál tartottak ünnepséget a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István születésének 227. évfordulója alkalmából a múlt héten pénteken.

– Bármely soproni büszke lehet arra, hogy a modern Magyarország megalakulását egy főrendi nemesnek, Széchenyi Istvánnak köszönhetjük – mondta el ünnepi beszédében dr. Fodor Tamás polgármester. – Sokat tett a város fejlődéséért: neki köszönhető, hogy létrejött Sopronban a gőzmalom, illetve a mai Fertőboz területén fürdőt nyitott. A térség fejlődését a vasútban látta, ezért megálmodója volt a Sopron–Bécsújhely közötti vasútvonalnak. A Soproni Takarékpénztár első 2000 forintos részjegye az övé volt. Sopron városa a legnagyobb magyar munkásságát elismerve tiszteletbeli polgárává is választotta, illetve halála után a promenádot Széchenyi Istvánról nevezte el.

Az eseményen részt vett dr. Simon István alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő és szervezet vezetője is. A megemlékező beszéd után a Széchenyi-gimnázium diákjai zenés–prózai műsorukban idézték fel Széchenyi István életét, munkásságát. Ezt követően a városvezetés is elhelyezte koszorúját a szobor talapzatánál.
Dr. Fodor Tamás
A nap a Liszt-központban megtartott konferenciával folytatódott: Csorba László tartott előadást. A rendezvényen mutatták be a történész–kutató „Magyarország csillaga” Széchenyi István című könyvét. Ezen a napon Bécsben is tartottak megemlékezést. Az ausztriai fővárosban Széchenyi István szülőházánál rendezett koszorúzáson a város nevében dr. Fodor Tamás vett részt.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.