Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Spóroljon LED-ekkel!
– Az elmúlt időszakban megnőtt a kereslet a LED-izzók iránt – mondta lapunknak Palcsó László. Fotó: Filep István

Az új fényforrások akár 5–10 évig is használhatóak

Spóroljon LED-ekkel!

| Huszár Judit | Városi hírek

December 31-ig regisztrálhatnak az ingyenes, lakossági LED-csereprogramra a soproniak. A kezdeményezés célja, hogy az új fényforrásokkal csökkentsük a villanyszámlát.

Legyen energiatakarékos – az elmúlt hónapokban ez lett a fő szempont, ha valamilyen elektronikai eszközt vásárolunk. A Soproni Témában is rendszeresen adunk ehhez segítséget, hasznos spórolási tippeket. Lapunk november 23-i számában arról is beszámoltunk, hogy ingyenes, lakossági LED-csereprogram indult Sopronban az önkormányzat és a CYEB Kft. jóvoltából. A ledcsere.hu oldalon lehet jelentkezni és regisztrálni annak, akinek van a nevén villanyszámla, és soproni lakcímkártyával rendelkezik. Néhány adat és dokumentum feltöltése után a rendszer kiszámolja, hogy mennyi ingyenes LED-re jogosult az igénylő. Múlt hét végéig közel 550 háztartás élt a lehetőséggel.


Hogy miért éri meg LED-re váltani? Mert az energiatakarékos fényforrások 70 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint hagyományos „társaik”. Akár 5–10 év is lehet az élettartamuk, így kevesebb szemetet termelünk használatukkal.

– Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy nagyobb a kereslet a LED-izzók iránt – mondta lapunknak Palcsó László, a Kiss BVM Kft. szakeladója. – Szerencsére már szinte mindenki ezeket keresi. Elérhetőek mindenfajta foglalattal és különböző teljesítménnyel. Az általában egyéni ízlés kérdése, hogy a meleg, a natúr vagy a hideg árnyalatúakat választják-e a vásárlók.

Érdekes adat, hogy a magyar háztartásokban átlagosan húsz darab izzó található. A ledcsere.hu oldalon elérhető egy kalkulátor is, amelynek segítségével néhány kattintással kiszámolható, hogy évente mennyit takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzókat LED-ekre cseréljük.

Fontos, hogy az ingyenes LED-cserére december 31-ig lehet regisztrálni, az átvétel helyeként pedig jelöljék be Sopront! További információ a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályán kérhető: 99/515–131, 515–422.

Kapcsolódó cikkek