Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron díszpolgára
– Ez a díj nemcsak nekem szól, hanem azoknak is, akik a polgármesterségem alatt önzetlenül támogattak – mondta a díszpolgári cím kapcsán dr. Fodor Tamás. Fotó: Filep István

Dr. Fodor Tamás: A meghatottság lett úrrá rajtam és az öröm is

Sopron díszpolgára

| Köves Andrea | Városi hírek

Dr. Fodor Tamás vette át a hűség napi ünnepségen Sopron legrangosabb díját, a díszpolgári címet. A kitüntetett három cikluson keresztül volt városunk polgármestere.

– Gratulálok az elismeréshez! Milyen érzések kavarogtak önben, amikor tudomására jutott, hogy díszpolgári címet kapott?

– Amikor megtudtam, hogy ezt a megtisztelő címet nekem ítélte a közgyűlés, akkor utánanéztem, kik voltak az eddigi díjazottak. Azt tudtam, hogy Széchenyi István volt az első díszpolgár, ám amikor láttam, hogy milyen sok nagyszerű ember sorába jelölt a közgyűlés, a meghatottság lett úrrá rajtam és az öröm is. Ha az embert a szülővárosa megtiszteli a legrangosabb kitüntetésével, a díszpolgári címmel, akkor ezzel elismerik a közéleti tevékenységét.

Ez a díj nemcsak nekem szól, hanem azoknak is, akik a polgármesterségem alatt önzetlenül támogattak. Dr. Molnár Ágnes, Firtl Mátyás, Barcza Attila országgyűlési képviselőinknek, a Fidesz–KDNP többségű képviselő-testületnek, és természetesen Sopron hűséges, lokálpatrióta polgárainak.

– Sopron fejlődésének mely fejezeteire a legbüszkébb?

– A polgármesteri ciklusom első időszakában súlyos terhek nehezedtek a városra, de sikerült eredményesen megvédeni az önkormányzat vagyonát, elkészült a Petőfi téri mélygarázs, amelyet sikeresen üzembe helyeztünk. A polgári kormány nagyon komoly önerő-támogatással és adósságátvállalással járult hozzá a város fejlődéséhez. Ezután stratégiailag kimunkált, korszakos méretű városfejlesztési koncepció keretében a Modern Városok Programmal és uniós forrással sok mindent sikerült megvalósítani. Mindent nehéz lenne felsorolni, a legfontosabb talán, hogy megújult a Tűztorony és a Fő tér, a Várfal sétány, és turisztikai látogatóközpont jött létre. Befejezés előtt áll a Fő téren a Múzeumnegyed. A Várkerület átépítése az Árpád utcai parkolóházzal megtörtént, ezzel a soproniak régi vágya valósult meg, megtelt újra élettel a Várkerület. Megújult a fertőrákosi barlangszínház és a Páneurópai Piknik Emlékhely, a határáttörés történelmi helyszíne. Ekkor kezdődött el az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszának megépítése, amelyet két éve vehettek birtokukba a közlekedők. Mindezzel új történelmi távlatok nyílhattak a város előtt. A Kőszegi úti aluljáró szintén nagy segítséget jelent. Megépült a modern Lőver uszoda és strandfürdő, melyet magam is rendszeresen látogatok. Örömmel tapasztalom, hogy mennyire népszerű minden korosztály körében. Megújult, illetve bővült a város intézményhálózata: a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a gyógyközpont és a szociális intézmények. Az ipari park keretében épül az Innovációs és Technológiai Centrum, mely a jövőben a város gazdasági motorja lehet.


– 1984 óta a Soproni Egyetem oktatója, kutatója. Mennyit sikerült kamatoztatni a városvezetés során azokból a tapasztalatokból, amelyeket a katedrán szerzett?

– Közel áll hozzám az oktatás, a kutatás. Meglátásom szerint a jó oktatásnak nagyon nagy szerepe van, hiszen a tananyagot csak ennek segítségével lehet elsajátítani. Mind magammal, mind a hallgatókkal szemben is nagyon igényes vagyok, lényeges volt számomra, hogy ha a hallgató kiment a teremből, úgy érezze: tele van a hátizsákja, azaz kapott valamit. Mindebből sokat tudtam kamatoztatni polgármesterségem alatt, segített abban, hogy miként lehet meggyőzni az embereket arról, hogy a fontos, előremutató ügyek mellé teljes mellszélességgel, teremtő módon álljanak hozzá.

– A karácsony kapujában állva adódik a kérdés: most már több ideje jut a készülődésre, a várakozás örömteli megélésére?

– A tevékeny embereknek, azt hiszem, sosincs elég idejük. Polgármesterségem 13 éve alatt valóban kevesebb idő jutott a családomra, most tudom pótolni. A családom mindezt igényli, és bizony foglalkoztatnak is szerencsére rendesen: örömmel segítek három gyermekemnek, hat unokámnak, feleségemmel együtt nagyon élvezzük a találkozásokat, a közös ebédeket, a nagy beszélgetéseket. Mindebben karácsonykor bőven lesz részünk, nincs is szebb ajándék ilyenkor, mint az együtt, tartalmasan töltött idő.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...